Şirin Sever Sinema salonlarına ders mi veriliyor?
HABERİ PAYLAŞ

Sinema salonlarına ders mi veriliyor?

Hepimiz konuşuyoruz sosyal medyanın, dijital mecraların televizyon ve sinemaya etkisini...

Değişim yaşıyoruz evet; bunun sancılarını çekiyoruz, yeni dönemin tartışmalarını yapıyoruz, ufak ufak hazırlanıyoruz. Yani hazırlanıyorduk! Ama acayip bir gelişme oldu, bir gecede başka bir seviyeye ışınlandık, haliyle de çok şaşırdık.

Sezonun en konuşulan, en çok gişe yapacak filmi ‘Organize İşler-Sazan Sarmalı’ daha vizyondayken Netflix’e satıldı! Bakın cümleyi tekrar okuyun: Sezonun en iddialı filmi daha vizyondayken, Netflix’de izlenebilir duruma geldi!

Haberin Devamı

Herkes soruyor: Film yapım aşamasında mı satıldı Netflix’e? Sinemada izleyenlere ayıp değil mi? Sinemada bir dönem kapanıyor mu yoksa? Bunları tartışalım ama perde arkasında başka mücadele var...

Bu ani satışın sebebi, sinema işletmecileriyle yapımcıların arasındaki ‘malum’ sorun! Sinema salonu işletmecileri gerçek hasılatı gizliyor, gerçek izleyici rakamlarıyla oynuyor. Yani ‘kaçak’ güreşiyor.

Sektörden pek çok ismin şikayeti bu. Sinema salonlarının doğru bilgileri vermediğini düşünüyorlar. BKM de muhtemelen ‘Madem öyle işte böyle’ diyerek yeni dönemi başlatmış olabilir. Bunlar benim tahminim ama artık olan oldu, savaş başladı.

Televizyon ve Sinema Yapımcıları Meslek Birliği de bu kararı yanlış bulduğunu açıkladı, ‘sinemamız açasından kötü bir gelişme’ olarak değerlendirdi. Şimdi...

Salon işletenlere ‘geçmiş olsun’ mu diyelim, bir devir kapanıyor diye üzülelim mi bilmem ama şurası net: Mısırları patlatın, çok hararetli bir dönem filmi izleyeceğiz.

ORTAYA KARIŞIK HABERLER

■ Tavşan kılığında ‘Alice’ müzikalinde rol alan Enis Arıkan çok beğenildi, çok alkışlandı. Çünkü sosyal medyadaki doğal, samimi hallerini sahneye taşıdı. Öğrendim ki Enis başta tavşan rolünü oynamak istememiş, Ezgi Mola da ‘arıza Kraliçe’ rolünü!

Ancak deneme çekimine gidip projenin detaylarına hakim olduktan sonra ikisi de ‘evet varız’ demiş. Sonra bir röportajda da; “Bu rolleri oynamasak ortalığı birbirine katardık” dediler zaten. Demek ki detaylara hakim olunca işi sevdiler.

Haberin Devamı

Bu arada ‘Alice’te şarkıların ve seslerin sorunlu olduğunu yazmıştım. Durumu düzeltmek için çalışıldığını, tüm açıkları kapatmaya uğraştıklarını duydum, sevindim.

■ ‘La Casa De Papel’ tüm dünyada o kadar çok izlendi ki, ilham vermeye devam ediyor. Önder Açıkbaş da ‘Mazlum Kuzey’ karakterinin yeni maceralarını anlattığı yeni filminin adını ‘Mazlum Kuzey&Kuddusi-La Kasa da Para Var’ koymuş, malum maskeleri kullanmış. Önder Açıkbaş’ın komedisi mart ayında sinemalarda olacak.

■ Önce yurtdışındaki festivallerin aranan ismi oldu, sonra yabancı DJ’lerin. Ancak öyle anladık kıymetini.. Şimdi Selda Bağcan fırtınası her yerde. Hatta Barış Arduç’un dizisinde! Dizinin tanıtımlarında ‘Minnet Eylemem’ diyen Selda Bağcan’ın sesini duyunca, dizi ilgimi çekti. ‘Kuzgun’ beni burdan yakaladı anlayacağınız.

HABERİNİZ VAR MI?

■ Saffet Emre Tonguç’un ‘Ayrıcalıklı Rotalar’ kitabından haberiniz var mı? Türkiye’yi gezmek isteyenlere tavsiye ederim; en ayrıcalıklı rotalar, memlekette görülmesi gereken her yer Tonguç’un önerileriyle bu kitapta...

Haberin Devamı

■ Akaretler Sıraevler’de yapılan tasarım etkinliğinden haberiniz var mı? Adı Gastroweekend@Akaretler. Food and Travel dergisi düzenliyor; yeme, içme ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri sergiler, workshoplar düzenliyor. Bugün son gün, kaçırmayın derim.

■ Şeyma Subaşı’nın kitap çıkaracağını duyan sosyal medya ahalisinin, bu kitap için önerdiği başlıkları gördünüz mü? ‘Nafaka Sevdası’, ‘Sen Gittin Ya Ben Çok Fakirleştim’, ‘Story Sevdası’, ‘Nafakanın 50 Tonu’ ve tonlarcası... Orantısız ve acımasız mizah dedikleri bu olsa gerek.

DAĞA GİDEN KAYMAK ZORUNDA MI?

Bence değil! Dağa, kayak otellerine sadece kayanlar gitmiyor artık, herkes eğlence peşinde. Bu kesin bir bilgidir, yayalım! Geçen hafta sonu Erciyes’teydim. Nasıl kalabalık, nasıl cıvıl cıvıl ve renkli. Ulaşım kolay. Bir saatlik uçuş, sonra yarım saatte uçsuz bucaksız beyazın ortasındasın.

Daha çok çevre illerden günü birlik gelenler dolduruyor dağı. En çok Adana, Mersin, Ankara, Kayseri’den akıyorlar. Çünkü şahane partiler var, insanlar eğlenceye koşuyor. Magna Hotel, dağı çekim merkezi haline getiren tek otel.

Çünkü yöneticileri genç ve bu işi biliyor. Hafta sonları pistin dibinde, karın üzerinde DJ’li partiler, şahane konserler oluyor. Akşamları da barda canlı müzik performansları... Kayanlar da pistlerden pek memnun. Anlata anlata bitiremiyorlar.

Özeniyorum ama olmuyor; genelde aşağıya yuvarlanarak iniyorum. Ben de olayı zirvede bırakıp karın, beyazın, sahlebin, eğlencenin tadını çıkarıyorum. Kış bitmeden çevirin rotanızı derim, şehirde bulamadığımız karın tadını çıkarın biraz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder