Şirin Sever Turizm sektörü can çekişiyor
HABERİ PAYLAŞ

Turizm sektörü can çekişiyor

COVID, dünyanın her yerinde en büyük darbeyi turizme vurdu. Çünkü mecbur olmadan kimse ülkesinden çıkmıyor! Eve kapandığımız günlerin ardından yaz tatillerimizi yaptık, otelleri doldurduk ama olay sadece sahil beldelerindeki oteller değil... Örneğin İstanbul’da; Ağustos 2020’de otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yarı yarıya azalmış. Peki sadece iç turizm bizi kurtarır mı? Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkan Yardımcısı Hediye Güral’la bu konuda sohbet ettik geçen gün; ona da sordum, anlattı...

Haberin Devamı

★ ★ ★

Hediye Güral sektörü değerlendirirken ilk söylediği şu: “Durumu geçen seneyle kıyasladığımızda sektör resmen can çekişiyor. Çarkın arasına birşey girdi ve makineler durdu. Hem personel açısından, hem bizim açımızdan şoktu…” Sektörün, ilk şoku atlattıktan sonra Turizm Bakanlığı’nın şart koştuğu ‘safe turizm’ belgesi için çalıştığını söyledi Güral; hazirandan bu yana da 6 bin tesis ‘safe turizm’ belgesi almış durumda. Peki müşteri var mı? Malum, turist gelmiyor, kongre turizmi yapılamıyor.

Güral rakamları verdi: “İstanbul’da otel doluluk oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 55.2 azalarak yüzde 38.9 olmuş. 2019’da bu rakam yüzde 86.7. Antalya bölgesinde Ağustos 2020’de otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 28.5 azalarak yüzde 59.7 olarak karşımıza çıkıyor. 2019 yılında bu rakam yüzde 83.5 imiş. Anadolu’da Ağustos 2020’de otel dolulukları bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 41.7 azalarak yüzde 35.8 olarak karşımıza çıkıyor. 2019’de ise rakam yüzde 61.4.” Rakamlara bakıp vehameti görmek mümkün.

Doğadaki oteller ve kayak turizmi gözde

Hediye Güral, şu andaki doluluğun da yazdan kaynaklı olduğunu söylüyor ve altını çiziyor: “Eylülden itibaren oranlar düşmeye başladı bile..” Güney’deki, Bodrum ve Çeşme’deki otellerin bu yaz dolu olmasının nedeninin, gelir düzeyi yüksek Türkler’in yurt dışına çıkamaması olduğunu söyleyen Güral; bundan sonra sektörü neler bekliyor anlattı:

  • Hastalık bu seviyede sürerse, ki rakamlarda artış olduğu ortada, iç turizm yani yakın bölge turizmi ağırlık kazanacak. Doğa içindeki oteller, sağlık turizmi ve kayak turizmi bu kışın gözdesi.
  • Uluslararası bazı tur operatörleri 27 Aralık 2020- 28 Mart 2021 tarihleri arasında direkt uçuşlarla Paladöken’de tatil imkanı sunacağını duyurdu.
  • Operatörlerin direkt uçuşlarla kayak tatili sunacağı bir diğer Türkiye destinasyonu ise Kayseri-Erciyes olacak. İsteyenler için Erciyes tatilleri, Kapadokya turları ile kombine edilebilecek.
  • Yine, Avrupa ve Rusya’dan Moskova, St. Petersburg, Rostov on Don ve Kazan’dan İstanbul uçuşlarıyla Uludağ ve Kartalkaya’ya yönelik tatil paketleri sunulacak.

Sağlık turizminde hedefler

Sağlık turizmi alanında Türkiye’yi öne çıkaracak adımlar da atılıyor bu arada. Hediye Güral, bu konudaki girişimleri de anlattı: “Sağlık Bakanlığı, sağlık turizminde öne çıkan 12 il için proje hazırladı. Her il için hedefler belirlendi. Dünyanın her yerinden hasta kabul edilecek ancak özellikle Arapça, Rusça ve İngilizce konuşulan yerlere ağırlık verilecek. Sağlık turizmi ile diğer turizm alanları entegre edilecek, turizm çeşitliliğinin bütün bir yıl sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amaçlanacak.

Haberin Devamı

Ülkelerinde tedavi ve ameliyat için uzun süre beklemeleri gereken, hatta bu hizmetlere çok pahalı ulaşan yabancıların aynı hizmetleri Bursa ve Antalya gibi illerde, daha kaliteli ve çok daha kısa sürede almalarıı sağlanacak. Yabancıların sağlık hizmeti aldıkları bölgelerin turizm değerleri açısından da tanıtımı sağlanacak.”

Pandemide ‘Son dakika’ rezervasyon eğilimi

COVID-19 döneminde tatilcilerin yarısından fazlasının; rezervasyon ve alımlarını son iki hafta içinde yaptığı hesaplanıyor. Pandeminin belirsizliği nedeniyle ‘son dakika rezervasyonları’ giderek artıyor ve 2021 yazına kadar da süreceği tahmin ediliyor. Korona virüs salgının getireceği yeni kısıtlamaların; şirketleri, insanları, davranışları daha fazla istikrarsızlaştırması bekleniyor.

Haberin Devamı

Seyahat süreleri kısaldı

Araştırmalara göre, COVID-19 sürecinde sadece yüzde 10-15’lik bir kesim; uzun mesafeli uzun süreli tatillere çıktı. Yaşanmakta olan süreçte de daha kısa seyahatler ve daha kısa konaklamalar sektöre hakim olacak. 2020 öncesinde Alman, İngiliz turist gibi uzun süreli konaklamaya sahip turist tiplerinin; bundan sonraki dönemde seyahat sürelerini ne kadar kısaltacağı kestirilemez durumda. 2021’de konaklama sürelerini artırmanın yolu ise; uzun süreli ve mesafeli kalışları, güvence altına almak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder