Şirin Sever Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı
HABERİ PAYLAŞ

Türkiye'nin en büyük buz pateni pisti açıldı

Dünya ve olimpiyat şampiyonu Alman buz patencisi Katarina Witt’le büyümüş bir kuşağız malum. 80’li yıllarda TRT’deki buz pateni yarışmalarını izleyerek büyüdük. En büyük eğlencemizdi. Yıllar yıllar sonra Bakırköy’de açılan ilk AVM Galeria’da bir buz pateni sahası yapılmıştı, orada kaymak en havalı etkinlikti. Hey gidi günler hey. O günlerden bugüne gelirsek… Belki buz pateni yarışmalarını artık izlemediğimiz için, ‘Türkiye’de buz pateni ne alaka?’ kıvamındayız çoğumuz!

Ama kış olimpiyatlarında 6. olan Furkan Akar hepimizi şaşırttı ve bozdu ezberlerimizi. Sanırım, ancak böyle uluslararası başarılarda fark ediyoruz alternatif sporları. İyi ki bu konularda çabalayanlar, bizi gelişmelerden haberdar edenler var neyse ki. Sadede geleyim… Cuma sabahı erken saatlerde, yeni açılan Zeytinburnu Buz Pisti’ndeydim. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu davet etti, Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy’la birlikte, Türkiye’nin en büyük buz pisti olan tesisi gezdirip buz hokeyi konusundaki gelişmelerle bizi aydınlattılar.

Haberin Devamı

Altlı üstlü iki olimpik pistin yer aldığı tesis, 2 bin 500 seyirci kapasiteli. Futbol sahalarındaki gibi localar bile var. Üstelik burası sadece profesyonel sporculara değil; kaymak isteyen herkese 7x24 açık. Öğrencilere de ücretsiz temel paten eğitimi veriliyor. 15 gün önce kullanıma açılan pistte, daha şimdiden 11 bine yakın çocuk eğitim almış bile. Gidip görmelisiniz, küçücük çocukların düşe kalka kaymaya çalışması, bir süre sonra hocaların eğitimiyle uçarcasına kaymaları şahane bir ortam yaratıyor.

Buz pistinin dışında da deney laboratuvarları, bilim merkezi, kütüphane, tasarım ve üretim odaları var. Dört dörtlük bir yaşam alanı, yaşayan bir tesis yapılmış gerçekten. Uluslararası karşılaşmalara da ev sahipliği yapacak tesiste ilk büyük organizasyon ise mart ayında 8 ülkenin katılacağı dünya şampiyonası olacak.

‘FURKAN BİZE BİR İLKİ YAŞATTI’

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Kasapoğlu, 2022 Kış Olimpiyat Oyunları’nda erkekler 1000 metre kısa kulvar sürat pateninde 6. olan milli sporcu Furkan Akar’ı da bu buluşmaya davet etti. “Furkan Türkiye’ye bir ilki yaşattı. Bu yetenekleri keşfetmek çok önemli” diyerek şunları söyledi: “Spor kültürü bugünden yarına oluşturulacak bir şey değil. Tesis gerekiyor. Tesis de yatırım ve maliyet gerektiren bir iş, kolay değil.

Haberin Devamı

Biz bunu belli seviyeye getirdik. İkinci konu, yetenek ve istek olması. Bunun en güzel örneği Furkan. Bu yıl yaz olimpiyatlarında ilkleri yaşadık ama kış olimpiyatlarında da kayakta, patende güzel haberler aldık. Bunlar tesadüfen olan şeyler değil. Sokakta basketbol, futbol oynayıp gelişim gösterebilirsiniz ama bir buz hokeyinde, körlingte, kayakta tesise ihtiyacınız var. Tesis oldukça bu kültür gelişecektir. Artık spora ilgili ve meraklı bir jenerasyon yetişiyor. O yüzden bu tesisler önemli kilometre taşlarıdır.”

Türkiyenin en büyük buz pateni pisti açıldı

BUZ HOKEYİ EMEKLEMENİN ÖTESİNE GEÇTİ

Zeytinburnu Buz Pisti’ni gezerken öğrendik ki, buz hokeyine dair bilmediğimiz çok şey var. Türkiye Buz Hokeyi Federasyonu Başkanı Halit Albayrak anlattı… Buz hokeyinin 35 yıllık bir tarihi var Türkiye’de. Süper Lig, 1993 yılında Türkiye Buz Hokeyi Ligi adıyla kurulmuş. Ayrıca kadınlar ve genç kızlar ligi de var. Halit Albayrak, yaklaşık 13 sene önce Zeytinburnu Belediyesi Spor Kulübü’nde buz hokeyine başlamış.

Haberin Devamı

Hatta 2008 yılında Zeytinburnu’nda kurulan mobil buz pistinde! Bağımlılık yapan madde kullanan gençlerin kaymayı öğrenmesiyle bir takım kurup, bu işi takımla devam ettirmişler. “Hatta bu hikayenin dizisi bile yapıldı” diye hatırlattı ve ilk zamanlarda başlarına gelen komik olayları anlatıp hepimizi güldürdü. İşte anlattıkları: “Buz hokeyi emekliyor gibi görünüyor ama 2009 yılında olimpik buz pisti sayısı sadece ikiydi.

Bugün 15 tane var. Başta bu tesis, yeni yapılan hokey tesisleri gelişmemizi sağlıyor, profesyonelliği artırıyor. Bugün hem kadınlar hem erkekler ligindeki takımlarda oynayan 60 yabancı sporcu var. Emeklemenin ötesine geçtik. Hedefimiz 2026, 2030 kış olimpiyatlarına da Türkiye’nin girmesi. Bu yatırımlar bunun dönüm noktası.”

Paha biçilmez bazı anlar…

Tarkan, Kenan Doğulu gibi Türkiye’nin en ünlü isimleriyle çalışmış, başarılı gitarist Can Şengün’ün şovu için Zorlu PSM’de yer alan Touche’ye gittiğimde karşıma ne çıkacağını bilmiyordum... Şengün’ün ilk konuğu Kenan Doğulu’ydu ve sahnede güzel sohbet, bol müzik vardı. Derken konuklardan Cem Yılmaz sahneye çıktı ve tabii ki eğlence tavan yaptı. Biraz sonra Ceylan Ertem, Aykut Gürel de onlara katıldı, olay paha biçilmez bir şeye dönüştü ve öyle iyi geldi ki…

***

Peki o geceki sohbetlerden neler öğrendim?

  • Kenan Doğulu, şu ara Beren Saat’e albüm hazırlıyor. İngilizce şarkıların yer aldığı albüm yakında çıkacak.
  • Tarkan’ın yeni şarkısını nihayet haftaya dinleyeceğiz ama bu şarkı bizi şaşırtabilirmiş, beklediğimiz gibi değilmiş. Haliyle daha da meraklandım!
  • Kenan Doğulu, birkaç animasyon filmde seslendirme yapmış. Sahnede o anlar gösterilince farkettim; seslendirmesi de iyiymiş!
  • Kenan Doğulu, saçları uzunken ve Roma’yı yaktığı günlerde, bir dizide oynamış. Filmi kısacık ekranda gösterdiklerinde, salonda kahkaha patladı. Gençken hepimiz ne değişikmişiz yahu!

SARIGÜL NE YAPMAK İSTİYOR?

Sarıgül’ün çektiği TikTok videoları tam beyin yakmalık! Esnafla diyalogları, masalara vurması, kameraya kartopu fırlatması, ayçiçek yağına zeytinyağı demesi falan... İnternetin yeni eğlencesi anlayacağınız, kayıtsız kalamıyorsun. Fakat yaptıklarını her izlediğimde kafamın içinde ‘Sarıgül ne yapmak istemektedir?’ sorusu yükseliyor istemsizce.

Tuhaf ve absürd çünkü. Söylediğine göre her şeyi bilinçli ve planlı yapıyormuş 10 kişilik ekibiyle, gündem olmak içinmiş. Gündem olmak tamam da, sonrası? TikTok fenomeni olarak mı devam edecek hayatına mesela? Kafamda böyle deli deli sorular işte!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder