Şirin Sever 'Yarının Sultanları'
HABERİ PAYLAŞ

'Yarının Sultanları'

Filenin Sultanları varsa Yarının Sultanları da var! Başarılarıyla hepimizin göğsünü kabartan, Türkiye’de voleybolun neredeyse futbol kadar izlenmesini sağlayan voleybolcu kızlarımızdan ilhamla hayata geçirilen bir proje ‘Yarının Sultanları’. İşin başında da Kadın Voleybol Milli Takımı’nın İtalyan antrenörü Giovanni Guidetti var.

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile birlikte, gençlerin voleybolla tanışmasını sağlıyor, onlara voleybol öğretiyorlar. Şahane bir iş yapıyorlar bence. Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu bu projeyi yerinde görmek için davet edince; bir günlüğüne Gaziantep’e gittim, detayları kendilerinden dinledim. Proje nasıl, ne zaman hayata geçirildi, oradan başlayayım önce…

Haberin Devamı

Yarının Sultanları

Bakan M. Muharrem Kasapoğlu ve koç Giovanni Guidetti kızlarla...

İtalyan Hoca Guidetti Antep’te voleybol öğretti

Her şey bir gün Giovanni Guidetti’nin kariyer yönetim ekibine, “10 yıldır bu ülkede yaşıyorum. Sahip olduğum tüm güzellikleri bana burası verdi. Ben de bu ülkeye bir şeyler vermek istiyorum” demesiyle başlıyor. İlk önce ‘Yarının Sultanları’ adı bulunuyor. Sonra Türkiye’nin dört bir yanındaki kız çocuklarına voleybolu sevdirecek, onlarla bire bir antrenman yapılmasını sağlayacak projenin temelleri atılıyor.

Amaç yetenek taraması yapmak değil, ulaşılabilen her kız çocuğuna voleybol oynamanın mutluluğunu yaşatmak. Giovanni ve ekibi, üç sene önce ilk olarak Bitlis’e gidiyor. Okul okul gezip iki günde 200’e yakın kız çocuğuna antrenman yaptırıyorlar. Bu ilk seyahat, hem hayallerini hem cesaretlerini büyütüyor... Giovanni, sonra da Elazığ’da 300’den fazla kız çocuğuyla buluşuyor.

Projenin ikinci senesinde ise, hem kızların gelişimini görmek hem de projenin sürdürülebilirliği açısından Bitlis’e dönülüyor. Giovanni, sürdürülebilirliği sağlamak adına Bitlis’te Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi olan ve voleybol antrenörlüğü yapmak isteyen 5 genç belirleyerek, her ay düzenli olarak onlarla online olarak bir araya geliyor. Genç antrenörler, Giovanni ile birlikte oluşturdukları program ile çalışmalarını hızla sürdürüyor.

Haberin Devamı

1000’den fazla kız çocuğuna bizzat ulaşılan ‘Yarının Sultanları’ projesi, .2021 yılında Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın destekleriyle tüm Türkiye’ye açılıyor. Üçüncü sezonda ilk durak Muğla oluyor. Guidetti gün boyu kız çocuklarıyla antrenman yapıyor, öğretmenleri ile deneyimlerini paylaşıyor. İşte bu ekibin 3. sezondaki diğer rotası Gaziantep’ti. Biz de, bir grup gazeteci ile antrenmanları izledik..

Yarının Sultanları

Günün selfie'si Bakan Kasapoğlu'ndan

'Bizi niye seçtiniz?'

Giovanni ve deneyimli antrenörlerden oluşan ekibi, Gaziantep’te Şahinbey Spor Salonu’nda gün boyunca 8 okul takımıyla voleybol oynadı, onlara teknik ve taktik bilgiler verdi, genç kızların ve antrenörlerinin sorularını yanıtladı. Filenin Sultanları’nın hocası Giovanni’yi yanı başlarında görmeleri, ondan voleybol dinlemeleri, bu adamın onların hayatına bir günlüğüne de olsa değmesi gerçekten paha biçilmez bir işti.

O gençlerin gözlerindeki heyecanı ve mutluluğu görmenizi isterdim. Giovanni’nin etrafına toplanıp soru sordukları anlar hele... Hepsi ısrarla “Bizi niye seçtiniz?” diye sordu durdu Giovanni’ye. Onlar “Biz seçmedik sizi, okullarınız yolladı” dese de kızların o umut dolu sorusu aklıma kazındı bir kere. Kimler katıldı bu etkinliğe, ona da parantez açayım: Ekip, önce il milli eğitim müdürlüklerine yaş aralığı veriyor.

Haberin Devamı

Dezavantajlı okullar olması özellikle isteniyor. İl spor müdürlükleri de okulları koordine ediyor. İşleyiş böyle. Aynı zamanda voleybol antrenörlerine de eğitim veriliyor ki, bu da çok önemli bir ayrıntı.

Yarının Sultanları

‘Daha çok yetenek keşfedeceğiz’

Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu da hem geleceğin sultanları ile zaman geçirdi, hem de Türkiye’nin en büyük yüzme havuzunu açtı Antep’te. Her yaştan insanı spora teşvik etmek için gayret ettiklerini söyleyerek ekledi: “

Voleybolda ‘Filenin Sultanları’ var. İşte ‘Yarının Sultanları’ projesi de hızla ilerliyor. Amacımız voleybolu, sporu sevdirmek ve yeni yetenekleri keşfetmek. Türkiye’de her branşta emin adımlarla ilerlemek adına yeni müjdelerimiz de olacak.” Bakan Kasapoğlu, gençlerin spor yapması için tüm Türkiye’de tesislerin sayısını hızla artıracaklarının ve en önemlisi bu tesislerin ulaşılabilir ve erişilebilir olması için çalışacaklarının altını çizdi. Şunu net söyleyebilirim; umut dolu, pozitif bir gündü. Genç kızları spora teşvik etmek, bu anlamda onlar için alan açmak şahane bir iş. Keşke daha çok proje taşınsa oralara, daha çok maç izlese bu çocuklar, daha çok konser dinlese, daha çok hayata karışsa. Dileğimiz budur. Bu anlamda yapılan her çalışmayı alkışlayıp destekleriz. Çünkü onlar geleceğimiz. Onlar belki de gelecekteki Filenin Sultanları.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder