Şule Özdemir Erkekler yerini bilsin mi? Kuzum biz eğlenmemize bakalım
HABERİ PAYLAŞ

Erkekler yerini bilsin mi? Kuzum biz eğlenmemize bakalım

Evet her şey bir tweet'le başladı, sonrası çorap söküğü gibi geldi. Amaç toplumdaki cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmekti. Erkeklerin kadınlar adına ahkam kestiği o erkeksi söylemlere farkındalık yaratmaktı. Peki farkındalık yarattı mı? Hayır! Hayır çünkü, çoğunluk bunu gırgır şamata olarak algıladı. Eğlenilecek bir mevzu olarak... Koronanın ilk günlerindeki challenge'lar gibi. Farkındalık peki? Vız gelir, tırıs gider.

Bu tweet'lerin başladığı ilk gün çevremdeki erkeklere sordum

Sen ne düşünüyorsun? Sende farkındalık yarattı mı bu ifadelerdeki yer değiştirmeler? Öyle ya bir kadın olarak sürekli duyduğumuz cümleler. Biz biliyoruz da, özne siz olduğunuzda rahatsız oldunuz mu?

Haberin Devamı

Mesela...

  • Bir kadın isterse kocasına kuma getirebilir.
  • Erkek dediğin bu saatte dışarı çıkmaz.
  • Kadındır yapar, o adam da kuyruk sallamasaymış.
  • Erkek öyle herkesin içinde kahkaha atmayacak.

Bu cümlelerin ne kadar rahatsız edici olduğunu bir erkek olarak hissedebildiniz mi?

Aldığım cevap genellikle şuydu: "Evet çok zekiceydi. Kadınların espri anlayışına bayıldım. Orantısız zeka. Baksana biri şöyle yazmış, ne komik değil mi? Kadınların bu kıvrak zekalarına bayılıyorum".

????

Espri anlayışıymış. Olay sadece buymuş. Çok eğlenmişler.

İşte işin özeti...

Erkekler yerini bilsin mi Kuzum biz eğlenmemize bakalım

Biz sadece eğleniyoruz. Yoksa o cümlelerin derinindeki baskıyı hissetmiyoruz. Kelimelerde varlığını gösteren adaletsizlik, kendini bilmezlik, hoyratlık, temize çekme fark edilmiyor. Değişen bir dünyada hala köhne kalmış bir zihnin ayak izleri görülüyor. Kadının da erkeğin de toplumdaki yeri sorgulanmıyor. Olay sadece "Kuzum biz eğlenmemize bakalım!" oluyor. Bir iki gün gülelim, eğlenelim, retweet yapalım, sosyal medyada paylaşalım, 3 günlük dünyada ne dertleneceğiz, gel iki cümle de biz bulalım, twitter coşsun, bak benim bulduğum daha bomba haleti ruhiyesiyle günü geçiriyoruz.

Sanırım bu zamanların akımı bu... Akımın içinde de kaybolup giden özlü sözler. E hadi o zaman. Ne duruyoruz? Biz de eğlenelim bari.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder