Şule Özdemir Bu bir rüya olmalı, kızım Çalıkuşu okuyor!
HABERİ PAYLAŞ

Bu bir rüya olmalı, kızım Çalıkuşu okuyor!

Klasik Türk romanlarıyla ne zaman tanışacak bu çocuklar? Bir Yaşar Kemal, Sabahattin Ali ne zaman çalacak kapılarını derken… Oldu. Vallahi de billahi de oldu.

Önce burun kıvırdı. “Bu ne? Çok sıkıcıdır şimdi bu kitap. Kimse okumuyor ki böyle kitaplar. Hiç duymadım adını. 1922’de mi yayınlanmış? Neee, çok eskiymiş, hiç keyifli değil.” cümleleri geldi.

“Bir şans ver lütfen. Reşat Nuri Güntekin’in bu kitabı muhteşemdir. Hayal kurdurur, Feride olursun sen de. Bir bakmışsın ağaç tepelerinde eğleniyorsun, bir bakmışsın ideallerin peşinde köy köy geziyorsun. Hadi bir oku!” dedim.

Haberin Devamı

Ve okudu. Her gün kitap ayracı nerede diye gözlerim kitabı yokladı. Baktım ayracın böldüğü sayfalar her gün çoğalıyor. Arada sordum “Feride şimdi nerede?” Feride’nin hikayesine hala ortak olmak ve o hikayede genç bir okuyucuyu da bu büyülü ortaklığın yeni üyesi olarak karşılamanın keyfiydi belki her sorum. Her cevap verişinde büyülü bir dünyayı şimdi en yeni üyesiyle tekrar geziyor gibi hissediyordum.

Başlarda gelişigüzel verdiği cevaplar zamanla hikayenin içine düşmüş bülbül gibi şakıyan cümlelerle yer değiştirdi. Oh dedim oldu bu iş. Klasik Türk edebiyatının en güzel hikayelerinden biri genç bir okuyucunun daha gönlüne düştü.

Bu kitabı kızımla buluşturmam Yasemin Pakkan’ın gazetedeki bir röportajını okumamla başladı. 45 yıllık eğitimci Yasemin Pakkan şöyle diyordu;

“Ne olur, bütün kız çocukları Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu romanını okusun. O kadar güzel ki. Belki erkekler kitaptaki o inceliği anlamakta zorlanacaklardır. Ama özellikle kızlar çok sevecektir. Bir kere Çalıkuşu’nu okuyan çocuklar Anadolu’yu ve kültürümüzü öğrenecekler. Niye büyük şehirdeki çocuklar Türkçe’yi kırsaldakiler kadar iyi yapamıyor, çünkü sözcük hazneleri yok. Türk yazarların kitaplarını okumak geleneğimizi, kültürümüzü anlayabilmek için o kadar önemli ki. Rıfat Ilgaz, Yaşar Kemal, Orhan Kemal, Sabahattin Ali ve Aziz Nesin gibi Türk yazarların kitaplarını okumalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Hem erkeklere, hem kızlara, tüm öğrencilere.”

Haberin Devamı

İşte benim kendimi en yakın kitabevinde Çalıkuşu’nu alırken bulmam bu cümleler sonrası oldu. İyi de oldu. Şimdi kızımla ortak bir dünyamız daha var ara ara buluştuğumuz. “Feride” Nam-ı diğer; “Çalıkuşu” Belki siz de çocuklarınızla bu büyülü hikayede yol arkadaşlığı yapmak istersiniz, ne dersiniz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder