Şule Özdemir Evcil hayvanı hastalandığında çalışana izin verilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Evcil hayvanı hastalandığında çalışana izin verilir mi?

“Evcil hayvanlar da aile sistemine dahildir.” Homeopatım söyledi bunu. Tam da yöneticilik yapan bir arkadaşımla yakın akraba için alınan sağlık izinlerinin evcil hayvanlar için de geçerli olması gerektiğini tartışırken. Çalışanların yakın aile üyeleri için kullandıkları sağlık izninin evcil hayvanları da kapsaması, çalışanın kedisi, köpeği için de izin alabileceğini savunurken.   

Neden mi böyle düşünüyorum? Çünkü evcil hayvanların da aileden biri gibi olduklarını düşünüyorum. Seviyorsun, bakımını üstleniyorsun, bağ kuruyorsun, hasta olduğunda üzülüyorsun, veterinere getir götürünü yapıyorsun, masraflarını karşılıyorsun, varlığını önemsiyorsun. Ama izin konusunda ayrım yapıyorsun. “O bir kedi, insan değil. Bu izin türü insanlar için. Evcil hayvanları kapsamaz. Hatta bunu konuşmak bile gülünç.”

Haberin Devamı

Değil. Gülünç değil. Çünkü izin çalışanın ihtiyacı için verilir. İhtiyacı bağ kurduğu “insan türü” dışındaki bir varlığın sağlık probleminde yanında olmaksa bu izin insan için mi, hayvan için mi konu bile değildir. 

 Bizim evcil hayvan serüvenimiz

8 senedir bir siyam kedisiyle birlikte yaşıyoruz. Başlangıçta biraz sabun köpüğüydü kedi isteğimiz. ‘Çocuklar oynar, bize değişiklik olur, hem evde bir evcil hayvan olması güzel şey’ gibi romantik yerdendi. Sonra baktık ki iş öyle değil. Bağ kuruyoruz, seviyoruz, merak ediyoruz, tam da tatile gideceğimiz gün yaramazlık yapıp yan komşunun evinde saklanınca kayboldu sanıp her yerde onu arıyoruz, tatile gitmekten vazgeçiyoruz, balkondan düşüp ciddi hasar aldığında yoğun bakım, röntgen, tomografi, MR, ameliyat 2 haftalık bir tedavi sürecine tanık oluyoruz, desteğe ihtiyacı var diye evi ona göre düzenliyoruz, evde bakımını yapıyoruz, yani ailemizin bir ferdi olarak görüyoruz. O yüzden homeopatımın söylediği şey kıymetliydi. “Evcil hayvanlar da aile sistemine dahildir, ailenin bir üyesi olarak kabul edilir.”  Bunu pratikte biliyor olmanın yanında, olgusal olarak kabul edildiğini görmek sevindirici. 

 Evcil hayvanı doğum yapan çalışana doğum izni

Bundan birkaç sene evvel Hürriyet’te bir haber okumuştum. Norveç merkezli bir şirket çalışanlarına evcil hayvanı doğum yaptığında doğum izni veriyordu. Haberi hatırlamak için tekrar baktım. Şirketin CEO’su şöyle diyor;

Haberin Devamı

“Yeni doğan yavruların ihtiyaçları düşünüldüğünde ilk birkaç gün yoğun ilgi gerektiren bir dönem. Biz de çalışanlarımızın onlarla daha fazla vakit geçirmesi için böyle bir yönteme başvurduk.”  

İşte bu da ihtiyaçtan yola çıkmış bir karar. Ama lütfen biri bana “Orası Norveç” demesin:)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder