Şule Özdemir Gecikmeli keşfim Emir Can İğrek
HABERİ PAYLAŞ

Gecikmeli keşfim Emir Can İğrek

Biraz geç keşfetmiş olabilirim. Yeni Türkü’nün Zamansız albümü ile haberdar oldum ben de. Yeni Türkü hayranı olarak kim nasıl yorumlamış şarkıları diye albümü dinlerken, Gurbete Kaçacağım’a geldi sıra. Baktım şarkının şiirsel havasıyla aynı tondan bir ses. (Bu arada şiir Yaşar Miraç’ın) Şiirle, müzikle inanılmaz uyumlu. Öyle ki gurbete kaçıyorsun, kopup yalnızlığından o lacivert ülkeye, o uzayan iskeleye, o duvaksız tepeye, çeşmesi kuru köye gidiyorsun. Bir dakika dedim kim söylüyor bunu? Emir Can İğrek. Hemen küçük bir araştırma ve önümde sıralanan spotify listesi. Sırayla tüm şarkılarını dinledim. Orda bırakırım dediğim şarkıların iki, üç, dört, beş devamı geldi. Nihayet dinleme sıklığım ‘gece gündüz dinliyorum’a evrildi.

Haberin Devamı

İğrek’in şarkı sözleri çok farklı, her şarkıda küçük bir hikaye anlatıyor. O kısacık şarkı sözünde duyguyu da geçiriyor. Zaten bu hikaye anlatıcılığından şarkı sözlerini kolayca ezberleyemiyorsun, şarkının nakaratında bile kolaycılık yok, her bir nakarat ayrı kelimelerle hikaye anlatmaya devam ediyor. Günümüzün kolay ezberlenen, tüm şarkı boyunca aynı sözlerin tekrarlandığı şarkılarına benzemiyor. Öyle olduğu için de bıkmadan tekrar tekrar dinlenebiliyor.

Zaten kendisi de “Şarkılarımın edebi değerinin olmasına özen gösteriyorum” diyor. Ve bence var. “Gömleğimin cebi gönlümü saklar, yüreğin yan yolları var” mesela. İyi bir benzetme dili. Şarkıları her yaş grubunda dinleniyor. Bu da enteresan bir ortaklık. Müziğinin, sözlerinin, söyleşindeki samimiyetin izi olduğu kadar, kişiliğinin de etkisi var sanki bunda. Yani dinlemeye, tanımaya değer bu genç adam.

 Yeni Türkü Zamansız

Yeni Türkü’yü oldum olası sevmişimdir. Saygı albümlerine bir parça önyargılı baksam da Yeni Türkü Zamansız’ı dinlemeden geçemedim. Ve çok sevdim. Melek Mosso’dan Karanfil’i, Cem Adrian’dan Çember’i, Mabel Matiz’den Nerelere Gideyim’i, Edis’den Bir Masal Anlat Baba’yı, İkiye On Kala’dan Resim’i, Sura İskenderli’den Sezenler Olmuş’u, Buray’dan Aşk Yeniden’i dinlemeye bayıldım. Gerçekten güzel bir albüm olmuş.

Haberin Devamı

 Bir Konser Hatırası

Bu arada Yeni Türkü demişken, bir İzmir konserine biletleri gişeden alırız diye gitmiştik. Gittiğimizde tüm biletler satılmıştı. Kapı görevlisine “Biletler bitmiş, ek sandalye koyamaz mısınız?” diye sorup yol arıyordum. Konseri izleyeceğimize olan inancım biletler tükenmiş olmasına karşın tamdı. Ve o an yanımdaki genç kadın bana muhteşem teklifini yaptı. “Bizim arkadaşlarımız gelemiyor, isterseniz onların biletlerini siz alabilirsiniz” Başımın üstünde kelebekler, yüzümde Japon çizgi film karakterlerindeki koca bir gülümseme. “Tabii alırım dedim, bayıla bayıla alırım.” Sonra kendi kendime dedim ki; “Bir şeyi gerçekten istiyorsan yol bulunuyor. Hem de hiç zahmetsiz bulunuyor.”

Sıradaki haber yükleniyor...
holder