Tamer Heper 10 yıl işlem yapmamış olmak gerekiyor
HABERİ PAYLAŞ

10 yıl işlem yapmamış olmak gerekiyor

Bir bankaya 20 yıl önce yatırdığım yabancı para iadesi için başvurduğumda ‘sıraya aldık haber vereceğiz’ gibi yanıt alıyorum. Bu paranın orada kalmasının bir zamanaşımı var mı? H.K.

***

Barkalara yatırılan paralar için, o hesaptan işlem yapıldığı sürece zamanaşımı diye bir husus sözkonusu olmaz. Hesapta hareket olduğu sürece hesap çalışır. Ancak hiç işlem görmemiş hesaplar için bir problem vardır.

Bankacılık Kanunu’nun 62’nci maddesine göre, bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesapları zamanaşımına tabi olur. Bu halde de hesap Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) aktarılır. Bu halde hesap sahibinin tasarruf imkanı da ortadan kalkar.

Haberin Devamı

Ancak okuyucumun sorusu içinde ilgili bankaya zaman zaman yazılı başvuruda bulunulduğu yine yazılı olarak yanıt alındığını yazmış. Dolayısıyla hesap tamamen izlenmemiş bir hesap durumunda değil. Zaten 10 yıl işlem görmemiş hesapların da banka tarafından hesap sahibine 10 yıl dolmak üzereyken bir hatırlatma yapması gerekmektedir ki bütün bunların okuyucum için söz konusu olduğunu sanmıyorum.

Dolayısıyla bir hesabın 20 yıl açık kalması bunun zamanaşımına uğradığı anlamına gelmez. Ancak bahsettiği bankanın da mevcut bilinen bankalar içinde olduğunu da sanmıyorum. Bu nedenle okuyucularım için bir endişe kaynağı olmasın diyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder