Tamer Heper 10 yıl uzun zaman
HABERİ PAYLAŞ

10 yıl uzun zaman

Rahmetli babam 2009 yılında şahsi borcunu ödeyemediğinden, borca dair her hangi bir senet, yazı, imza vs olmaksızın kendi üzerine ait olan hisseli tapu üzerindeki 4 katlı binayı bizim bilgimiz olmadan biraz baskıyla vermek zorunda kalıyor. Borç, mülkiyetin 5’te 1’i bile değil ve tapuda işlem yapılırken hiç bir ücret ödenmiyor. Dekont vs de yok. Biz bu tapumuzu nasıl geri alırız? ● K.B.

Okuyucumun babası, kendisinin hissesi bulunan gayrimenkuldeki hissesini borcuna karşılık devretmiş. Öncelikle bilinmesi gereken husus tapudaki işlemin ne şekilde yapıldığı; tapuda satış yapılabilir, bağış yapılabilir, takas yapılabilir. Bunlardan hangisi ile devir yapıldığı sair ihtilaflarda önemlidir. Senet veya ödeme belgesinden söz edilmiş. Bu sizin haricen elde ettiğiniz bilgi. Oysa tapuda işlem yaparken hisse devri için bir bedel ödendiği veya başka nedenlerin varlığı kayıt altına alınmıştır. Ancak okuyucumun olayında devir 2009 yılında yapılmış ve aradan 10 sene geçmiş. 10 sene geçmekle pek çok hukuki imkan ortadan kalkar. Bugün için benim görüşüm böyle bir devirde yapılabilecek hukuki bir imkan kalmamış.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Genellikle hisseli bir gayrimenkulde, hissedarlardan biri hissesini bir başkasına devrettiğinde, diğer ortakların bir öncelikli alım hakkı doğar. Ancak böyle bir başvuru yapabilmek için şartları var ise en çok iki sene süre vardır. İki sene geçtikten sonra öncelikle alım konusunda bir girişimde bulunulamaz. Bunun dışında aklıma gelmeyen başvuru hakları bulunabilir ama yukarıda dediğim gibi 10 sene geçmekle açacağınız bir davadan bir sonuç alabileceğinizi sanmıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder