Tamer Heper 35 bağımsız bölüm
HABERİ PAYLAŞ

35 bağımsız bölüm

24 daire olarak projelendirilen binada 2 daire birleştirilerek 22 daireye düşürüldü. Zemin ve bodrumda da tek kişiye ait 11 tapulu dükkan, 4/5 oranı aranmaksızın 4 dükkana dönüştürüldü. Bu apartmanda kat maliki 22+11=33 mü olur yoksa 26 mı? Kat maliki olmayan denetçi olağanüstü toplantıya çağrı yapabilir mi? F.Y.

*****

Okuyucum sorusuna ‘24 daire olarak projelendirilen’ diye başladığı için buna göre yanıt vereceğim. Önce bu açıklamam ne demek, onu anlatayım. Bir bina tasdikli projesine göre inşa edilir. Bunun dışında bir inşa düşünülemez. Ancak sonradan tadilat projesi yapılabilir ve ilk proje tadil edilebilir. İşte ben bir tadilat projesi yapılmadığını kabul ederek yanıt vereceğim. Binada 24 daire ve 11 dükkan varsa toplam bağımsız bölüm sayısı 35’tir.

Haberin Devamı

Tadilat projesiyle yeni bir şekil verilmedikçe her birleştirme yeni bir bağımsız bölüm olarak düşünülmez. Yasaya göre bitişik bağımsız bölümler, taşıyıcı sisteme zarar vermemek kaydıyla ara bölme kaldırılarak birleştirilebilir. Bu birleştirmede ‘iki bağımsız bölüm artık tek bağımsız bölüm olmuştur’ diyemeyiz. Yine iki bağımsız bölüm vardır.

*****

Bu gibi yerlerin tek tapuya dönüşmesi için tadilat projesi gerekir. Tadilat projesinin de ilgili belediyede tasdiki için tüm bağımsız bölüm maliklerinin imzası gerekir. Okuyucumun binasında iki meskene sahip bir malik iki bağımsız bölümü birleştirmiş ama sayımda burada halen iki bağımsız bölüm var. Dükkan sahibi de 11 dükkanı kendine göre birleştirmiş daha geniş bir alan kazanmış ama yine 11 bağımsız bölüm var.

Denetçi kat maliki değil. Oysa denetçiler kat maliklerinden seçilir. Seçim yapılırken hatalı davranılmış. Burada tartışılacak husus bu kişinin denetçiliğinin geçersizliği mi yoksa geçersizliği tespit edilene kadar görevi ifa edebileceği mi? Benim görüşüm, denetçinin kat malikleri arasından seçileceği hususu yasanın amir hükmü olmakla bu denetçinin görev yapamayacağı yönündedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder