Tamer Heper 4/5 oya ihtiyaç var
HABERİ PAYLAŞ

4/5 oya ihtiyaç var

İkamet ettiğim sitede 41 bağımsız villa var. Bazı villalar geçerli nedenlerle ortak. Dolayısıyla malik sayısı 48. Şimdi oturduğum villanın önündeki ortak alana bir süs havuzu yaptırmak istiyorum.

Bu durumda izin almak için 41 kişiyi mi hesaba katacağım yoksa 48 kişiyi mi? Kat mülkiyetinde böyle bir nisap uygulandığında kesirli bir rakam çıkarsa virgülden sonrası sayılmaz mı yoksa tama iblağ etmek mi gerekir? ● M.T.

Kat mülkiyetinde belli nisapların sağlanması gereken hallerde bağımsız bölüm sayısı üzerinden hesaplama yapılır. Ortak olunan bağımsız bölümlerde her ortak bir oya sahip değildir.

Haberin Devamı

Gayrimenkulde kaç ortak olursa olsun bir oy söz konusudur. Bunu ortaklar kendi aralarında halleder. Toplantıya ise ortakları temsilen bir kişi katılır.

Gayrimenkul beş ortaklı ise beş oyu yoktur, yine tek oyu vardır. Okuyucumun bulunduğu sitede de hesaplama 41 üzerinden yapılacaktır.

★ ★ ★ ★ ★

Alınacak kararlarda belli nisap aranıyor ve hesaplama sonucu ondalıklı bir sonuç elde ediliyorsa kararın geçerli olması için bir üst rakama ulaşılması gerekir.

Yani bir hesaplama sonucu çıkan rakam 14.6 çıkıyorsa bu 15 olarak tama iblağ olunur. Karar alınması gereken rakam 14 değil 15 olacaktır. Okuyucumun olayında Kat Mülkiyeti Kanununun 19 maddesine bakmak gerekecektir.

Bu maddede bir cümle şöyle kurulmuştur: “Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana gayrimenkulün ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesisler, değişik renkte dış badana veya boya yaptıramaz.”

İşte okuyucum yapacağı süs havuzu için 41 kişinin 4/5 i olan 32.8 kişinin iznini alması gerekecek. Ancak çıkan rakama baktığınızda izin alınacak kat maliki sayısı 33 kişi olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder