Tamer Heper Acele edin
HABERİ PAYLAŞ

Acele edin

Evimin bulunduğu çevrede bir inşaat şirketi kentsel dönüşüme talip oldu. Komşular evlerini bu firmaya teslim etti. Sözleşmeye göre de bu firma evleri teslim edene kadar gayrimenkul sahiplerinin kiralarını ödeyecek. Bu şartlarda benim evime de talip oldu. Ben de evim 2012 yapımı iken ve halen de borçlarını ödemekte iken çevreye uyum sağlamak amacı ile bu firmaya teslim ettim. Evler yıkıldı ama kira ödemeleri durdu. İki aydan sonra kira ödemesi alamıyoruz. Evlerimizin olduğu yerler de arsa olarak duruyor. Hiçbir faaliyet yok. Bu durumda seçim sonrasını beklemekte yarar var mı, yoksa şimdiden hukuki işlemlere başlamalı mıyız? ● O.K.

Haberin Devamı

Okuyucumun sorusunu biraz geniş tuttum ki böyle bir teklife muhatap olan okuyucularım için de yol gösterici olsun. Okuyucum sözleşme imzaladığı inşaat şirketini tanıyıp tanımadığımı da soruyor. Yıllardır bilirkişi olarak pek çok inşaat şirketinin inşaatlarını gezdim ama okuyucumun adını verdiği şirketin adına rastlamadım. Bu, iyi anlama da gelebilir, kötü anlama da. Rastlamamış olmam pek yaygın iş yapmadığı anlamına da gelebilir, ihtilafa girmediği anlamına da. Yani mutlaka kötü anlama gelmemeli. Ancak kira ödemelerini kestiği, inşaatlara başlamadığı hususu elbette olumlu yorumlamaya engel. Belli ki bu işi yapamayacak.

★ ★ ★ ★ ★

Bu belli iken seçimi beklemenin hiçbir yararı olmaz. Böyle durumlarda mağdur olan sözleşmeyi fesheder, zararını talep ile dava açar. Kira alacağı için icra takibine başlayabileceği gibi sözleşmeden kaynaklanan zararın tazmini için de dava açar. Olayda mağdur olan bir kişi değil, çok kimse. Bu durumda önce davranan avantaj sağlayabilir. Zira icra takiplerinde önce davranan tahsilatta öncelik kazanır.

Şimdi bundan sonra benzer ilişkiye girecek okuyucularıma bir tavsiyede bulunacağım. Böyle evinizi başınıza yıkacak bir ilişkiye giriyorsanız, ileride doğabilecek zarara karşılık, müteahhitten mutlaka teminat istemelisiniz. Bu bir banka teminat mektubu olabilir. Şayet bir firma banka teminat mektubu dahi temin edip veremiyor ise mali gücü de yok demektir ki bu firma ile ilişkiye girmek de okuyucumun başına geldiği şekilde risk taşır. Yani zarar doğduktan sonra değil doğmadan önlem alınmalıdır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder