Tamer Heper Açlık sınırına bakılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Açlık sınırına bakılmaz

Ben emekli sandığından malulen emekli bir kimseyim. Aldığım maaş 1.900 TL, yani açlık sınırının altında ama benim borçlarım varmış, bu nedenle iki alacaklı için bloke koyuldu ve kesiliyor. Bu durumda çok mağdurum, ayrıca eşimle benim ortak olduğumuz 100 metrekare bir dairemiz var, şimdi buna da haciz tatbik edilir mi? Bu borçların zaman aşımı nedir? ● F.A.

Önce sondan başlayayım. Borçların elbette zaman aşımı vardır, genel zaman aşımı süresi on yıldır, ancak yasalarımızda bazı borç nedenleri vardır ki onlarda zaman aşımı süresi beş yıldır. Bu nedenle okuyucumun borç nedenini bilemediğim için “bu borç beş yılda zaman aşımına uğrar” diyemiyorum.

Haberin Devamı

Ancak geneli on yıldır. Okuyucumun emekli maaşına haciz tatbik edilmiş, bu mümkün değil. Zira emekli maaşları haczedilemez. Bunun yoksulluk sınırının altında veya açlık sınırının altında olmasına bakılmaz. Emekli maaşına hiç haciz tatbik edilmez. Bu konuda haczi koyan icra müdürlüğüne başvurmanız gerekir.

★ ★ ★ ★ ★

Emekli maaşı olmayan, normal ücretle haciz tatbik edilebilir ama ona da aynı anda iki haciz tatbik edilemez. Maaş haczi dörtte birine koyulur ama aynı anda iki haciz olmaz. Biri biter ikincisi başlar. Yani okuyucumun durumunda bayağı hatalar var.

Geleyim ev konusuna. Bir kimsenin borcu için evine de haciz tatbik edilebilir ama bu haciz sosyal durumu ile orantılı olan evlere konulamaz.

Sosyal durumuna göre üstün seviyede bir ev ise bunun sosyal durumunu aşan değeri üzerine haciz koyulabilir. Sosyal durumu ile orantılı olan eve haciz koyulduğunda buna itiraz mümkündür ve buna meskeniyet iddiası denilir. Dolayısı ile bu hususun da okuyucum tarafından gözönünde bulundurulmasında yarar vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder