Tamer Heper Aidat borç listesini asmak suç mu?
HABERİ PAYLAŞ

Aidat borç listesini asmak suç mu?

22 daireli bir apartmanda yöneticiyim. Her ay dairelere ait aidat listesini tüm daire sahiplerine WhatsApp ile bildiriyorum. Bu bildirim cetvelleri içinde geçen aydan yansıyan ödenmemiş borçlar da ister istemez görülüyor. Şimdilerde yazılarınızdan borç listesinin suç olduğunu anlıyorum. Peki aylık aidat bildiriminde bu sütunun bulunuyor olmasını nasıl değerlendireyim? A.O.

*****

Okuyucumun anlattığı konu gerçekten değerlendirilmesi gereken bir durum. Doğrusu ben, ilan tahtasına asılan aylık aidat borç listesinin 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu çerçevesinde suç teşkil edeceğini benimseyemiyorum. Olay bıçak sırtında bir dengeyi işaret ediyor. Mesela ilan tahtasına sadece borçluları listeleyip asarsanız, bu yasa çerçevesinde kişisel veri kabul edelim, tamam.

Haberin Devamı

Peki her ay muntazaman kat maliklerinin borçlarının ilan tahtasına asılmasında nasıl bir suç oluşacağını mantığıma sığdıramıyorum. Böyle bir aidat listesinde kat maliklerinin aylık ödemeleri yer almaz ise yönetici başkaca neyi bildirecektir? Bu liste çoğunlukla yönetim planında kabul edilmiş ödenmesi gerekli gider rakamlarını bildirim mahiyetinde olmakta ve birilerinin özel durumunu açıklama vasfında olmadığı gibi aşağılayıcı bir husus da taşımamaktadır.

Bu ödemelerin geçmiş borçları da kapsayacağı son derece tabiidir. Herkese tek tek borcunun bildirilmesi önerisinde bulunacaklar için bu konuyu peşinen yanıtlayayım. Listenin yayınlanmasının yararı, listede bir uyumsuzluk veya haksızlık olmaması ve bu hususun değerlendirilmesi, gerekli itirazların süresinde yapılabilmesi için gerekliliği kabul edilmelidir.

*****

Şahsi görüşüm; her ay ilan edilen ve ilan tahtasına asılan binaya ait tüm bağımsız bölüm ödemeler listesinin ilgili yasaya aykırılık teşkil etmediği yönündedir. Zira ilgili yasanın 4’üncü maddesi de kişisel verilerin işlenmesi şartlarını belirlemiş olup, aidat listesi bu şartları taşımaktadır. Ancak bu konuda yerleşmiş kararlara sahip olan okuyucularım var ise bu karar örneklerinin tarafıma gönderilmesi halinde en kısa zamanda yayınlayacağımı ifade edeyim.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder