Tamer Heper Anlaşma olmazsa dava açılır
HABERİ PAYLAŞ

Anlaşma olmazsa dava açılır

İşyerimi Ekim 2012’de kiralamıştım. Ertesi yıl mal sahibi öldü. Ben de yeni bir sözleşme yapmadan kiraları çocuklarına ödemeye devam ettim. Bu yıla kadar her sene kira artışı yaptım ama bu yıl beni bir avukat aradı, beş yılı geçmiş olduğumuz için yüzde 100 zam istediklerini yoksa çıkmamı söyledi. Beş yılı geçmekle kiraya veren yüzde 100 zammı hak eder mi? O. K.

***

Okuyucumun anlattığı hususta aklına gelmeyen başka bir konu var. Beş yılı geçen kira sözleşmelerinde altıncı yıl için enflasyonun üzerinde ama rayice uygun zam talebi mümkündür, fakat bu yüzde 100 zam anlamına gelmez. İşte şimdi okuyucumun aklına gelmeyen husustan söz edeceğim.

Haberin Devamı

Okuyucum ne diyor, ‘ilk sözleşmenin tarihi 2012’ yani bu yıl 10’uncu senesinde. İşte okuyucuma söylenmek istenilen, ‘senin sözleşmen 10 senelik olduğuna göre senin tahliyeni talep hakkımız vardır, istediğimizi yapmazsan tahliyeni talep ederiz.’

***

Ancak bunu söylerken de unutulan bir husus var. Zaman zaman açıkladım, evet kira sözleşmelerinde 10 yılı doldurmakla hiçbir gerekçe göstermeden kiracının tahliyesi talep edilebilir ancak bu 10 yıl, kira sözleşmesinin başından itibaren hesaplanmaz, imzalanan kira sözleşmesinin sonundan itibaren hesaplanır.

Yani bir yıllık bir sözleşme imzalanmış ise 11 yılın sonunda tahliye talep olunabilir, 5 yıllık imzalanmış ise 15 yılın sonunda tahliye talep olunabilir. Yani okuyucum için bu sene kira sözleşmesinin 10 yılını doldurmuş olması ile tahliye talep olunamayacak.

Kira zammına gelince... Taraflar ödenecek kira bedeli konusunda anlaşamazsa kiraya veren kira bedelinin tespiti için dava açar. Mahkeme neye karar verirse taraflar buna razı olur. Sonuç budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder