Tamer Heper Anne hayatta mı?
HABERİ PAYLAŞ

Anne hayatta mı?

Annem, babamla ortak olan evin yarısını bana bağış yaptı. Babam 8 ay önce vefat etti. 6 ablam var onlar da dava açıp bozacaklarmış. Avukat ‘bozarız’ demiş. Bu nasıl bozulur? ● S.S.

★ ★ ★ ★ ★

Okuyucumun annesi, sahip olduğu gayrimenkulü okuyucuma bağışlamış. Bu hukuken mümkün, yeter ki bağış tarihinde tarafların akıl sağlığı yönünden bir problemleri olmasın. Şimdi baba vefat etmiş.

Bu durumda gayrimenkulün durumu şu: Okuyucum gayrimenkulün yarısına sahip, babalarının vefatı ile yedi kardeş ve hayattaysa anne diğer yarısına sahip. Ve yine şayet anne hayattaysa kardeşlerin bu bağış nedeni ile pek bir şey talep imkanı olmayacak.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Ancak anne vefat etmişse durum farklı. Bu halde evlatlar saklı paylarına tecavüz edildiği gerekçesi ile dava açabilecek ve saklı paylarını (mahfuz hisselerini) talep edebilecekler. Daha önceki yazılarımda hatırlattığım gibi evladın saklı payı miras hissesinin yarısı.

Dolayısıyla annenin vefatı durumunda altı kardeş gayrimenkuldeki miras paylarının yarısının saklı pay olarak adlarına tesciline karar verilmesini mahkemeden talep edebilecek. Saklı pay dışında kalan tasarruf nisabı dediğimiz bölüm okuyucumun olmaya devam edecek. Okuyucumun durumu budur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder