Tamer Heper Arabulucudan korkmayın
HABERİ PAYLAŞ

Arabulucudan korkmayın

Bir yakınım, bir şirkete kapsamlı tercüme yaptı ama ücretini alamadı, arabulucuya başvurdu. Bu yakınımın tereddütü, arabulucu toplantısına karşı taraf şirket olduğu için avukatı ile birlikte katılması, kendisinin ise avukat tutacak maddi gücü olmadığı için bizzat katılması durumunda avukat karşısında arabulucu nezdinde haksız çakacak olmak ve davayı kaybetmek. Böyle bir durumda toplantıya katılmayıp yazılı beyanda bulunsa olmaz mı? ● M.Ş.

Öncelikle şunu söylemek isterim. Okuyucumun yakını arabuluculuğa başvuruda bulunmuş ise artık bu süreci takip edecektir. Toplantıya karşı taraf avukatla katılır veya şirkettir profesyonel temsilcisi ile katılır.

Haberin Devamı

Bunlar endişe verici hususlar değildir. Arabuluculuk toplantılarında okuyucumun yakınının borçlu çıkarılması diye bir endişe de yerinde değildir. Zira arabulucu, adından da açıkça anlaşılacağı gibi taraflar arasında anlaşma noktalarını bulup anlaşmaları için bu toplantıları tertip eder. Anlaşıldığı hallerde bir anlaşma tutanağı düzenler, bunu taraflar imzalar ve ihtilaf sulhen halledilmiş olur.

★ ★ ★ ★ ★

Bazı hallerde kısmi anlaşma olur. Bu hususlar anlaşma ile son bulur anlaşılamayan hususlarda ihtilaf devam eder. Hiçbir konuda anlaşma olmazsa okuyucumun yakınının dava açma hakkı kaybolmaz. Yani arabulucu, taraflardan birine ‘sen haklısın’ veya ‘sen haksızsın’ diye bir karar vermez.

Tarafların anlaşmaması durumunda anlaşmazlık tutanağı tutar ve taraflar mahkemede dava açma imkanına sahip olmaya devam eder. Hatta arabulucu süreci devam ederken arabulucuya başvuran taraf bu başvurudan vazgeçebilir. Yani okuyucumun yakınının arabulucuya başvurmada korkacak bir durumu yoktur.

★ ★ ★ ★ ★

Hele hele karşısına gelebilecek bir avukatın bunu tuzağa düşüreceği gibi bir düşünce konuyu iyi bilmemekten kaynaklanır. Buradaki en çok düşünülecek olay, hiçbir konuda anlaşamamaktır ki neticede olayı mahkeme halledecektir, arabuluculuk sonucu bir borç doğmayacaktır.

Okuyucumun yakını müzakerelere katılsın, belki de kabul edeceği teklifle karşılaşacak ve işini kısa yoldan halletmiş olacaktır. Umarım o da memnun kalır.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder