Tamer Heper Aracın mı var derdin var
HABERİ PAYLAŞ

Aracın mı var derdin var

Binamızın önünde araç park edecek bir alan var. Kat malikleri kura çekelim herkesin yeri belli olsun dedi ve kura çektik. Benimki en uçta kaldı ama yoldan geçen araçların manevra alanı olduğu için benim aracıma çarptılar. Böyle yer tahsisi yasal mıdır? H. M.

Okuyucumun sorusu pek çok kişinin sorunu. Binalar öyle iç içe yapılıyor ki araç park edecek yer yok. İyi ama senelerdir yapılan binalardan garaj parası kesiliyor? Bunlar mahallelere kat otoparkı yapmak için toplanmadı mı? Toplandı. Peki o kat otoparkları nerede? O paralara ne oldu? Meçhul! Birinci ihtimal, şayet araç park alanı olarak görülen o alan binanın parselinin dışında ise böyle bir bölüşme mevzuata uygun değildir, önce gelen aracını park eder. İkinci ihtimal, o alan binanın parseli içindedir ama projesinde otopark olarak gösterilmemektedir. Bu durumda ortak alandır niteliği belli değildir, araç parkı olarak da kullanılır başka bir amaçla da ama ortak alan olma özelliğini kaybetmez.

Haberin Devamı

Şahıslara tahsis edilmez, önce gelen park eder. Üçüncü ihtimal, bu yer, projesinde otopark alanı olarak belirlenmiştir, bağımsız bölümlere eklenti olarak bağlanmıştır. Bu halde hangi bağımsız bölümün eklentisi ise o bağımsız bölüm malikinin kullanımına tahsis edilmiştir. Bu durumda sadece o bağımsız bölümü kullanan kimse bu yeri kullanır. Şayet tahsis yok ise bu durumda park alanlarının bölüşülmesine ben taraftar değilim. Bunun nedeni şudur: Düşünün ki on bağımsız bölümlü bir binada yerleri tahsis ettiniz, beş bağımsız bölüm maliki yazın tatile gitti, beş araçlık yer boş kalacak, başka araçlar yer sıkıntısı çekecek.

Bu haksızlık olur. Sonra her ailede bir araç olmalı diye de bir kural yok. Evdeki ihtiyaca göre iki araçlı aile de olur üç araçlı aile de. Birini parka alalım diğerlerini almayalım gibi bir düşünce da yanlıştır, ortak alanları herkes amacına uygun olarak kullanabilmelidir. Yer herkesin ihtiyacını karşılamıyor ise önce gelen ortak alanı kullanır. Bunda kusur iki araç sahibinin değil, otopark parası alıp da kat otoparkını inşa etmeyen kamu yönetiminindir. Şimdi otopark parası alıp da otopark inşa etmeyen belediye, aracını mecburen sokağa bırakan araç sahibinden bir de otopark ücreti tahsil etmektedir ki bir koyundan iki post çıkarmaktadır. Bu kabul edilebilir değildir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder