Tamer Heper Arada fark yok
HABERİ PAYLAŞ

Arada fark yok

Haberin Devamı

Sizin kombili daire yazınızı okudum, evet komşuların kombiyi yakmaması durumunda dairelerin ısınmadığına tanık oldum. Merkezi sistemde ısınma daha kolay sağlanıyor, bu tamam ancak bir yakınımızın evine gittiğimde merkezi sistemle ısınıyor olmasına rağmen dairenin soğuk olduğunu gördük, nedenini sorduk, ısı pay ölçer takılmış. Bazı odaların radyatörlerini kapatmışlar onun için içersi soğuk. Peki şimdi kombiden ne farkı oldu? T.A.

Okuyucum bu soruyu sormakta yerden göğe kadar haklı, hiçbir farkı yok. Kombide de soğuk alanlar, ısıtılması gereken alanların daha fazla yakıt tüketmelerine neden oluyor, ısı pay ölçerler de. Isı pay ölçer kullananlar tasarruf olsun diye vanalarını kapattığında sonuç aynı ya soğukta oturacaksın veya daha fazla yakıt bedeli ödeyeceksin.

[[HAFTAYA]]

Isı pay ölçer uygulayanlar tüketiciyi bir noktada aldatıyor. Aldatılma noktası şu: Siz pay ölçerin vanasını sonuna kadar kapatamıyorsunuz. Isı ayarı beş dereceli. Beş dereceden sıcak, doğal olarak sıfır, tamamen kapalı. Ancak uygulayıcılar vanayı, ikiden daha düşük sıcaklığa inmeyecek şekilde ayarlıyor. Yani bulunduğu alan en soğuk 15 derece olacak.

Uygulamalara gidin bakın bakalım, vana iki dereceye geldiğinde radyatör ısınıyor mu ısınmıyor mu? Mahallinde keşiflere gittiğimde baktığım ikiye getirilen tüm radyatörler tamamen soğumuş, bulunduğu alan buz gibi.

Anlatılanla ilgisi yok. Yani okuyucum çok haklı, ısı pay ölçer uygulaması ile kombinin farkı yok. Kombinin tasarruf sağlamadığı nasıl yıllar sonra nihayet anlaşıldı ise bu ısı pay ölçerlerin de tasarruf sağlamayacağı anlaşılacak ama bakalım ne zaman?

Biraz uzun sürer zira ısı pay ölçer sarf bilgilerini ölçen ve taşıyan firmalar var ve bunlardan büyük paralar kazanıyorlar. Üstelik denetleme imkanı da yok. Onların gönderdiği sarf ve ücret bilgileri neredeyse kesin, denetleyebilene aşkolsun. Bu iş şimdilik böyle gidecek, bakalım ne zaman ayağımız suya erecek?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder