Tamer Heper Arama için yazılı emir şart
HABERİ PAYLAŞ

Arama için yazılı emir şart

Polisin çat kapı ‘içeri gireceğim, arama yapacağım’ diye kapıya dayanabilme yetkisi var mı? R.S.

***

Okuyucumun başına böyle bir şey geldiyse durum mevzuatta şöyledir: 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu Madde 9: Polis, tehlikenin veya suç işlenmesinin önlenmesi amacıyla usulüne göre verilmiş sulh ceza hakiminin kararı veya bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde mülki amirin vereceği yazılı emirle; kişilerin üstlerini, araçlarını, özel kağıtlarını ve eşyasını arar.

Haberin Devamı

Bu madde Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu maddesi olup bu maddede meskenden söz edilmemektedir. Ancak bu hususta bir de Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 119’uncu maddesi var. Diyor ki; “Hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının, Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise kolluk amirinin yazılı emri ile kolluk görevlileri arama yapabilirler.

Ancak konutta, işyerinde ve kamuya açık olmayan kapalı alanlarda arama, hakim kararı veya gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının yazılı emri ile yapılabilir. Kolluk amirinin yazılı emri ile yapılan arama sonuçları Cumhuriyet Başsavcılığı’na derhal bildirilir.”

***

Netice itibarıyla görülmektedir ki yasalar, meskende arama yapmak için öncelikle hakim kararı aramaktadır. Ancak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde Cumhuriyet savcısının izni gerekiyor. Elbette bu izin yazılı olarak alınır ve gerektiğinde evde veya işyerinde yapılacak aramada kapalı alanda bulunanlara ibraz edilir ve arama yapılır. Okuyucuma son olarak bir şüphemden söz etmek isterim.

Böyle çat kapı ‘içeri gireceğim’ diyerek suç işleyenler, soygun yapanlar yani kendilerine polis süsü verenler de olmaktadır. Bırakın kapıya dayanmayı telefonla bile günde birkaç defa ‘Biz polisiz’ diye arayanlara bizzat tanık oluyorum. Dolayısıyla resmi arama izninin bulunması gerekmektedir. Hatta arama yapmak için gelenlerin polis hüviyetini göstermeleri de gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder