Tamer Heper Arsa payı eşit olmaz
HABERİ PAYLAŞ

Arsa payı eşit olmaz

Apartmanımız 10 mesken bir işyeri olmak üzere 11 bağımsı bölüm. Dairelerden dubleks olanla dükkanın hisse oranları diğer meskenlerden yüksek. Diğer daire sahipleri bu hisseleri eşitlemek için girişimde bulunmak istiyor. Bu mümkün mü? mümkün ise nasıl sağlanır?

[[HAFTAYA]]

Önce bir ifadeyi düzelteyim. Hisse oranı değil de arsa payı demek daha doğru. Peki arsa payları eşit olmalı mı? Hayır. Bağımsız bölümlerin arsa payı eşit olmaz. Birbirinden farklıdır. Bunun nedeni şudur: Kat mülkiyeti mevzuatına tabi binalarda her bağımsız bölüme arsa payı verilir. Arsa payının verilişinde bir sistem vardır. Bu sistem bağımsız bölümlerin kat irtifakı veya doğrudan doğruya kat mülkiyeti kuruluyor ise kat mülkiyetinin kurulduğu tarihteki rayiç değerleri ila orantılı kurulur. Dubleks daire düz dairelerden daha değerli ise onun arsa payının yüksek olması veya işyerinin rayiç değeri meskenlerden yüksek ise onun arsa payının büyük olması doğaldır. Arsa payları yukarıda verdiğim sistem dışında verilip de yasal tarife uyulmamışsa arsa payları düzeltilir. Ancak bunun için mahkeme kararı gerekir.

Haberin Devamı

Sizin olayınızda arsa payları rakamsal olarak verilmediği için bu iki bağımsız bölümün arsa payı nedir bilemiyorum ama bu iki bağımsız bölümün arsa payının yüksek olmasında bir yanlışlık yok. Bir anayapı içinde tüm bağımsız bölümlerin arsa payının eşit olması pek mümkün değildir. Zira en altta bulunan bodrum kat ile deniz manzaralı üçüncü katın rayiç değeri farklıdır. Anayapı içinde birbirinden farklı değer taşıyan bağımsız bölümler olduğundan arsa payları da eşit olmayacaktır. Yani arsa paylarını eşitlemek için bir dava açarsanız sizin binada pek başarılı olmayacaksınız. Bu konu günümüzde tartışma konusu ve hatta dava konusu olmaktadır. Bunun nedeni ise şu kentsel dönüşüm nedeni ile müteahhide verilecek binalarda herkesin iyi bir arsa payı ile iyi bir daire kapma çabasıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder