Tamer Heper Artık caydırıcı ceza verilsin
HABERİ PAYLAŞ

Artık caydırıcı ceza verilsin

Haberin Devamı

Senelerdir, hayvana işkence ve tecavüz haberleri yüzünden bu toplumun daha fazla bekleyecek ne hali ne de sabrı kalmamıştır. Talebimizi yineliyoruz; tüm hayvanlara işkence, öldürme, dövüştürme ve bir hayvan neslini yok etme suçlarında ceza alt sınırını 3 yıldan başlatarak, herhangi bir seçenek yaptırım uygulatmayacak yasal düzenlemeyi diğer taleplerimizi de içerecek şekilde bir an evvel yapınız.

***

Yukarıya, ‘Hayvan Hakları Yasama İzleme Delegasyonu Temsil Heyeti’ imzalı bir metin içindeki kısa bir paragrafı aldım. Gerek bu paragrafa ve gerekse bana gönderilen metnin tamamına gönülden katılıyorum. Son zamanlarda basında haber olmuş olaylar, tüyler ürpertici. Efendim sokakta yavru kedileri toplayıp kesip yiyormuş, efendim bir yavru köpeğin ön iki ayağını (yani kollarını) kesmişler sokağa bırakmışlar, neymiş tavukları korkutuyormuş.

Efendim zehirli etle bilmem kaç köpeği zehirleyip öldürmüşler. Efendim bazı sakinler köpek besliyormuş diye site halkı birbirine girmiş. Daha hangilerini yazayım, beyler, hanımlar. Bu hayvanlar varsa bizler varız. Şayet hayvansız bir dünya olabilseydi dünyaya insandan önce bitkiler ve hayvanlar gelmezdi. Koruma ve bekçi olarak köpeği kullan, kullanmadığın zaman öldür. Yumurtası için tavuğu besle yumurta olmayınca kes öldür. Yazlıkta keyfin için kedileri besle, kışın sokağa at donsun ölsün. Bu mudur insanlık? Hayır, bu değildir.

***

Bunlara seyirci kalmamalıyız. Öncelikle topluma, özellikle yeni nesile, hayvan dediğimiz türün bizler gibi bir canlı olduğunu, onun da canının acıdığını, onun da bizlerle birlikte yaşama hakkı olduğunu, onların bizlere olduğu kadar bizlerin de onlara muhtaç olduğumuzu anlatmalıyız. Genç nesil bu şuurla yetişmeli ama artık eğitim alma yaşını geçmiş, eğitim kabul etmeyen mevcut kesim için de müeyyide uygulamalıyız. Bu iş çok mu zor? Bir cana kıymanın cezası mutlaka ama mutlaka olmalı. 300 lira para cezası kesmek bir ceza değil, adeta teşviktir. Canlı katledenin sırtını sıvazlamak, hayvanseverlere acı çektirmektir. Candan katılıyorum artık buna bir son verelim, cezalar caydırıcı olsun.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder