Tamer Heper Artık maliksiniz
HABERİ PAYLAŞ

Artık maliksiniz

Haberin Devamı

70 yıl süren kadastro davası sonuçlandı ve lehimize karar verildi. Yargıtay da kararı onadı ama şimdi karşı taraf tehditle bu yere konmak istiyor ve zilyetlik davası açtı. Bu durumda Yargıtay'ın kararı ortadan kalkıyor mu? ● G. S.

Benim baktığım davalarda rekor 13 yıl. Gayrimenkul davalarında daha uzun sürelere tanık olmadım değil ama 70 yıl sürene rastlamadım. Şimdi defterime rekor olarak yazıyorum. Davayı iki, belki de üç nesil takip etmiş. Bu nasıl sabır? Onun için okuyucumu kutlarım.

Şimdi karar Yargıtay’da onandığına göre (tashihi karar dışında) artık durumunuz kesinleşmiş. Öyle zilyetlik davası ile böyle kesinleşmiş bir mülkiyet davası ortadan kaldırılamaz. Zilyetlik demek, bir kimsenin malik olmamasına karşın kullanma hakkına sahip olması demek veya kısaca elde bulunduran demek (Zilyete artık ‘elmen’ deniliyor). Örneğin kiracı oturduğu yerin maliki değildir ama zilyetidir.

ENDİŞENİZ YERSİZ

Şimdi, zilyetlik için dava açılmaz mı? Açılır, malik olma imkanı olmamasına karşın, özellikle ve büyük çoğunlukla maliki bilinmeyen gayrimenkuller için zilyetlik davası açılabilir. Ancak anlatılan olayda böyle bir davanın kazanılması için talepte bulunanın bu yeri kullanma yönünde hukuki hakkının bulunması lazım. Örneğin uzun süreli bir kiralama sözleşmesi yani tarlalar için kullanılan tabirle icar. 70 yıl sürmüş bir davadan sonra da doğrusu böyle bir davanın da kısa sürmesine ihtimal vermiyorum ve 70 yıl zilyetlik bağlantısını pek olanaklı görmüyorum. Ancak bütün bunlar varsayım elbette, fakat bir gerçek var ki sizin endişeniz yersiz yani böyle bir dava mülkiyeti ortadan kaldırmaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder