Korkunç yangında asansörün de ölüme neden olduğunu duydum. Genellikle asansör kazaları da görülen bir durumdur. Bunların yarattığı olaylarda sorumlu kim? P.B.
* * * * *
Bugün günlerdir bizi kahreden Bolu’daki otel yangını içinde yaşanan korkunç bir ölüm olayını hatırlatmakla başlayayım. Hiçbir gün unutamayacağımız kahredici bu olayda bir gencin vefatı, kurtuluş reaksiyonu ile asansöre binmesi ile meydana gelmiş. Vefat bu asansör içinde oluşmuş. Bu nedenle çoğunlukla gördüğüm bir uyarı vardır, depremde ve yangında asansörü kullanmayınız. Ben bu yazıya rastlıyorum ama acaba bütün asansörlerde bu uyarı var mı bilmiyorum. Ancak tüm asansörlerde bunun olması gerektiği gibi asansörlerin özel olarak periyodik bakımının yapılması şart. Bu bakım yapılmadığı takdirde ortaya çıkacak hasardan, bina yönetimi veya bina sahibi sorumlu olacaktır. Bu sorumluluk hem cezai hem hukuki sorumluluktur. Tabii ki bunun yanında vicdani sorumluluk bunların hepsinden ağırdır.
* * * * *
Asansör deyince önemli bir başka hususu hatırlatmak isterim. Kaza bela yokken, günlük yaşamımızda asansöre binecekken bir hususa dikkat etmemiz şarttır. Bu şart, asansör kabini kata geldiğinde kabine adım atmadan karşımızda kendi yansımamızı görme şartıdır. Dikkat ederseniz asansörlerde ve kapının tam karşısında büyük boy bir ayna vardır. Bu ayna saçımızı taramak için koyulmamıştır. Asansör kabinine adım atmak için tam karşımızda kendi görüntümüzü görerek adım atmamız içindir, kendi görüntümüzü görmez isek adım atmamamız için tedbirdir. Kendimizi görmüyor isek demek ki bir arıza var ve kabin kata gelmemiştir. Bu ayna bu önlem için koyulmuştur. Çok istisnai olarak bazı yerlerde bu aynanın yan duvara monte edildiğini gördüm ki bu fahiş hatadır.