Tamer Heper Avukat kimlikleri geçerlidir
HABERİ PAYLAŞ

Avukat kimlikleri geçerlidir

Bir meslektaşımız, hüviyet kontrolu sırasında avukatlık hüviyetini, (Türkiye Barolar Birliği’nin vermiş bulunduğu avukatlık kimlik belgesi) ibraz ettiğinde, bunun geçersiz olduğu iddiası ile karşılaşıyor.

Geçerli olduğunu ileri sürdüğünde ise bir tepki ile karşılaşıyor ve üzücü olaylar oluyor. Bir başka meslektaşım, bankada işlem yapacak. Bankonun arkasındaki görevli avukatlık kimlik kartının hüviyet olamayacağını söyleyerek bu kartı kabul etmiyor. Meslektaşım bu kartın yasal olarak resmi hüviyet olduğunu hatırlatınca, “Bize yukarıdan gelen talimatta kabul etmememiz gerektiği söyleniyor” diyor.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

Peki durum ne? Avukatlık Kanunu’nun 9. maddesindeki cümle şöyle: “Avukat kimlikleri tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir.” Daha ne denilsin bekleniyor? Evet Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenerek avukatlara verilen kimlik belgesi resmi hüviyettir.

Belki ibraz olunan muhatap yasanın bu hükmünü bilmeyebilir ama üst makamların bu konuda verdiği talimatı kabul etmek mümkün mü? Üstelik bu kimlik belgesinin altında, ibraz olunan tarafından bilinmeme ihtimaline karşı, yasanın 9. maddesini hatırlatan bir cümle vardır ve bu maddeye göre avukat kimliklerinin resmi hüviyet olduğu yazılıdır.

★ ★ ★ ★ ★

Ben en azından bu hususu hatırlatmış olayım. Yukarıda anlattığım ikinci olay, yani bankada geçen olay tüm bankalar için geçerli değildir.

Bazı bankalar bunu geçerli kabul edip işlem yapmakta, bazıları kibarca “Acaba yanınızda başka hüviyet yok mu?” diye yine de kabul etmeme fiilini kibarlıkla yapmakta, bazıları ise yüzüne bile bakmadan iade etmektedir.

Unutmayalım ki yasalar herkesi bağlar, yasalara aykırı davranış suçtur. Hiç kimsenin suç işleme özgürlüğü veya muafiyeti yoktur. Bir hukukçu olarak hatırlatma ihtiyacı duydum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder