Tamer Heper Az zaman kaldı
HABERİ PAYLAŞ

Az zaman kaldı

Anneme bir gayrimenkulün 1/7 hissesi miras kaldı. Diğer hissedarlar kentsel dönüşüm nedeni ile bu yeri müteahhide verme kararı aldı. Annem de hissesinin satılması tehdidi karşısında müteahhit ile yapılan sözleşmeyi istemeden kabul etti ve bir seri bono imzaladı. Bonoların tamamı dolar olarak yazıldı. Şimdi dolar üzerinden yazılan bu bonoların ödenmesi gerekiyor. Peki bunları annem nasıl ödeyecek? Yine dolar olarak mı, TL olarak mı? TL olarak ödeyecek ise hangi kur üzerinden? ● İ.B.

Birkaç gündür bu konuda yazıyorum. Yazmamın nedeni var. Toplum içinde yaygın bir ihtilafa gebe. Son yazımda kira ilişkilerinden ve lasing sözleşmelerinden söz etmiştim. Bunların nasıl çözüleceği belli değil. Şimdi okuyucumun sorduğu soruyla olayın bir başka cephesi çıktı. Eldeki bonolar. Bunların ödenmemesi halinde icra takibine konu olacak. Peki döviz olarak düzenlenmiş senetlerin ödenmesi nasıl olacak? Bu konuda hiçbir açıklık olmadığı gibi hem icra daireleri hem de icra hukuk mahkemeleri bu konuda önemli problemle karşılaşacak.

Haberin Devamı

★ ★ ★ ★ ★

İşte okuyucumun annesinin durumu önümüzdeki bariz örnek. 85 nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nde şöyle bir cümle var: “Daha önce akdedilmiş yürürlükteki sözleşmelerdeki döviz cinsinden kararlaştırılmış bulunan bedeller, bakanlıkça belirlenen haller dışında Türk Lirası olarak taraflarca yeniden belirlenir.” Okuyucumun annesinin ödemeleri daha önce akdedilmiş bir kat karşılığı inşaat sözleşmesine ait değil mi? Evet bu bir sözleşme. Peki verilen bonolar bu inşaata ait ödeme değil mi? Evet bir bedel. O halde döviz olarak ödenmeyecek. Peki TL olarak kaç lira ödenecek? Bunun yanıtı bende olmadığı gibi biri çıkıp da olması gerekeni söylerse bu ancak onun tahmini olarak algılanır, nihai çözüm olarak değil.

Önümüzde yaklaşık 13 gün var. Bu süre içinde olaya çözüm getirecek bir kararname beklenmektedir. Aksi halde yoğun bir ihtilaf sağanağı bizleri bekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder