Tamer Heper Babalık hükmü var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Babalık hükmü var mı?

Dedemin amcası Almanya’da vefat etti. Ölen kişinin babası iki evli. İki evlilikten 6 çocuğu var. 2 tanesi hayatta. Hayatta olmayan kardeşlerinin çocuklarına mirastan pay düşer mi? ● S.T.

★ ★ ★ ★ ★

Buradaki mesele iki evlilikte. Evliliklerden biri resmi nikah ise ikincisi resmi nikah değil. Resmi evli olduğu hanımdan doğan çocuklar nüfusta onun evladı olarak görünüyor da, resmi evlilik olmayan hanımdan doğan çocuklar nasıl görünüyor? Üstelik bunlardan dördü hayatta değil sadece ikisi hayatta, acaba hangileri? Konunun başka detayları da var.

Haberin Devamı

Örneğin babalığa hüküm var mı, tanıma var mı, yok mu gibi. Bunları bilme imkanım yok. Ancak ben genel kuralı söyleyeyim. Şayet resmi nikah olmadan çocuk sahibi olunan birliktelikten doğan çocukların babası okuyucumun bahsettiği kişi olarak, tanıma veya mahkeme kararı ile babalığa hükmedilmişse çocukların hepsi babanın mirasçısıdır. Ancak hayatta iki tanesi var dördü hayatta değil ama onların çocukları var.

★ ★ ★ ★ ★

Kural olarak bütün çocuklar mirasta eşit paya sahip olacak. Hayatta olan iki tanesi eşit paylarını alacak. Ancak hayatta olmayanların çocukları, babalarına düşen miras payına sahip olacak. Vefat edenlerin tek çocuğu varsa babasına düşen payın tamamını alacak. Birden çok çocuk varsa babalarına düşen miras payını aralarında eşit bölüşecek.

Bu paylaşımı tanıma veya mahkeme kararına dayanarak verdim. Şayet babalık konusunda bir girişimde bulunulmadıysa tanıma veya mahkeme kararı ile babalığa hükmedilmediyse yani hukuken babalarının kim olduğu belirsiz ise onlara miras payı yok. Dolayısıyla onların çocukları da mirastan pay alamayacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder