Tamer Heper Bağıştan dönmek mümkün
HABERİ PAYLAŞ

Bağıştan dönmek mümkün

İlk eşim dokuz sene önce öldü. ikinci eşimin isteği üzerine iki dairemden birini bakıp gözetmek kaydı ile kendisine verdim. Ancak bana bakmadığı gibi her gün ayrı bir tartışma çıkarıyor. Bu daireyi geri alabilir miyim? (T.S.)

Bağışlama şarta bağlı olarak yapılabilir. Ancak evlilik bağı veya yakın kan hısımlığı varsa bakma şartı fuzulidir. Zira gerek eşler gerekse evlat, torun, ana-baba gibi yakın kan hısımlarının birbirlerine bakıp gözetmesi hem hukuki hem ahlaki görevdir. Dolayısı ile eşe bu şartla yapılan bağış yersizdir. Ancak böyle bir şarta bağlı bağış yapılmışsa ve karşı taraf şarta uymuyorsa bağıştan dönmek mümkündür. Bunun için bir de süre vardır. Bağıştan dönme sebebinin öğrenildiği günden itibaren bir yıl içinde rücu talep edilmelidir.

Haberin Devamı

Karşılığı olmadan bedel ödenmez

Bir telefon operatörü telefonla ve kredi kartı ile kontör satın alınabileceği ilanı vermişti. Başvurdum, telefonda beni epeyce beklettiler ve sonuçta öğrendim ki kotör bedeli dışında ayrıca işlem bedeli olarak 27 lira alıyorlarmış. Talebimi iptal ettirdim. Köşe başındaki bayiye gidip kontör satın aldım ama bilahare gelen ekstrede gördüm ki operatör bana 27 lira yazmış. Buna hakkı var mı? (S. M.)

Her zaman yazdım, bugün de tekrar edeceğim, ileride bunu yine yazacağım. Bir kural var: Bedel bir mal veya hizmet için ödenir. Karşılığında mal veya hizmet yoksa bedel de yoktur. Bunlar yokken birilerinden para alınıyorsa bu Ceza Kanunu’nda sayılan suçlardan birini oluşturur. Tarife göre bu dolandırıcılıktır, yağmadır, hırsızlıktır vs. Şayet karşılığında bir hizmet veya mal almadan para ödediyseniz ceza yoluna başvurup vurmamakta serbestsiniz ama verdiğinizi de geri alma hakkınız vardır. Burada da kural aynı, telefonla konuştunuz ama şartları kabul etmediniz. Sizden para alınamaz. Alındı ise iade için önce hakem heyetine başvurun. Hakem heyetleri kaymakamlık bünyesinde bulunuyor. Oradan alacağınız karara göre mahkemeye gitmek gerekebilir. Çekinmeyin gerekirse mahkemeye gidin. Her para kaptıran bu yola başvurursa bu işler düzelir. Sizin muhatabınız operatörü kastetmiyorum ama çok müessese, küçük bedeller için kimse mahkemeye gitmez zihniyeti ile binlerce kişiden yüksek meblağları haksız biçimde temin edebiliyor. Buna şuurlu vatandaşlar dur diyebilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder