Tamer Heper Bağlı kredilerde banka da sorumlu
HABERİ PAYLAŞ

Bağlı kredilerde banka da sorumlu

Haberin Devamı

Banka kredisi ile bir daire aldım. Dairenin teslimi neredeyse bir yıl gecikti. Şimdi artık daireyi istemiyorum. Çünkü inşaat daha yarım. Şimdi sözleşmeyi feshetsem zararımı kimden isteyeceğim? ● M.B.

Çok yaygın bir problem. Bunca inşaat yapılıyor. Çok merak ediyorum bir araştırma yapılıyor mu? Acaba piyasanın ihtiyacı ne? Ne kadar talep var, ne kadar arz yapılabilir?

Ben İstanbul’da yaşayan biri olarak yapılanlara baktığımda bu kadar talebin olamayacağını düşünüyorum. Bir yerde de haklı çıkıyorum ki şimdi artık daireler satılmadığı için inşaatlar yarım.

İnşaatlar yarım kalınca da işte bunun gibi problemler yaşanıyor. Okuyucum “Daire aldım” diyor ya, aslında daire de almadı, daire almak için gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi yaptı. Gayrimenkul aldım diyebilmek için anında tapuya gidip tescil işlemini yaptırması lazım. İleride kendisine satılacak bir daire için sözleşme yaptıysa bu gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Müteahhidin sözleşmede taahhüt ettiği tarihte daireyi teslim borcu vardır.

Teslim gereken süre bir yıl geçti ise evet sözleşmeyi feshedebilir. Böyle bir durumda size karşı sorumlu olan sözleşmeyi imzaladığınız müteahhittir. Peki bankanın durumu ne?

İKİ İHTİMAL VAR


Banka size bu durumda iki şekilde kredi vermiş olabilir. Birincisi, tüketici kredisidir. Siz paranızı alırsınız dilediğiniz yerde kullanırsınız. Bunu müteahhide ödemede de kullanırsınız ama müteahhit ile bir ihtilafa girdiğinizde bankanın herhangi bir sorumluluğu olmaz.

İkinci ihtimal, banka size bu daireyi almanız için özel olarak kredi vermiştir ki buna bağlı kredi denilir.

Bu halde banka da müteahhitle birlikte sorumludur ve bankayı muhatap alabilirsiniz. Bağlı kredinin nasıl olduğunu basitçe anlamak için kredi sözleşmesinde kredinin satın aldığınız gayrimenkul için verildiğinin yazılı olması lazım. Aksi halde bu kredi bağlı kredi değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder