Tamer Heper Balkonlar camla kapatılabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Balkonlar camla kapatılabilir mi?

Sitemiz müstakil 30 villadan oluşuyor. Kendi bahçemizin sınırlarına 40’ar santimerte ara ile 2 metre boyunda 50 adet leylandi çamı ektik. Fakat ‘bütünlüğü, görüntüyü’ bozuyor gerekçesiyle site sakinleri, çamları kaldırmamızı istiyor. Ama aynı kişilerden bazıları, villalarının giriş kat balkonlarını baştan aşağı karartma cam ile kapatmakta bir sakınca görmediler. Çam ve cam balkon ile ilgili görüşleriniz nedir? l H.K.

***

Bu konuda bazı şeyler söyleyeyim. Ancak özellikle çam konusunda yani tabiatla, bitkiyle ve hayvanla ilgili konularda tam tarafsız olamıyorum. Her zaman tabiattan yana olmuşumdur, bu nedenle çamlar konusunda yazacaklarım taraflı olarak kabul edilebilir.

Haberin Devamı

Çamla ilgili söyleyeceklerim şahsi fikrim, balkon konusunda ise mevzuata göre bir açıklama yapacağım. Sitedeki bahçeli bir ortamda, ‘kendi bahçemiz’ kavramı biraz soyut kalıyor. Zira bu sitede çok özel bir tasnif yoksa bahçeler ortak alandır. Dolayısıyla ortak alana müdahale kabul edilerek, bazı komşuların itirazı görülmektedir. Ancak yine de şu görüşümü ileri süreceğim.

Bahse konu yer ortak alansa da ortak alanlar bağımsız bölüm maliklerinin ortak malı olup amacına uygun kullanılmalıdır. Bu yer bir bahçe olduğuna göre bahçeye ağaç dikmek, ‘bahçeyi amacına uygun kullanmak’ anlamına gelmelidir. Bir istisna ile şayet sitede tüm bahçe için bütünlük ve planlanmış bir düzen varsa, bu planlanmış düzeni de bozmamak lazım.

***

Balkon kapatma konusuna gelince. Balkonlar kapatılamaz. Bu hususu o kadar çok yazdım ki artık soran bile olmuyor. Cam ile kapatma, balkon kapatma olarak kabul ediliyor mu? Evet, yeni sistem cam ile kapatmalar dava konusu oldu. Bunların sabit sistem olup olmadığı konusu tartışıldı.

Davalar sırasında verilen bilirkişi raporlarında, bu sistem kurulurken öncelikle sabit profillerin takıldığı, sonrasında camların montajının yapıldığı, dolayısıyla bunların da sabit sistem olduğu yazıldı. Bu nedenle balkonların eski haline getirilmesine karar verildi. Komşuların cam balkon durumu da bu.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder