Tamer Heper Banka hayat sigortası yapmamış
HABERİ PAYLAŞ

Banka hayat sigortası yapmamış

Babam iki bankadan kredi kullanmış. Bunlardan birine bankanın istediği birtakım raporları verdim ama ikinci banka, hayat sigortası yok diye benden raporları almıyor. Ne yapabilirim? A.D.

[[HAFTAYA]]

Önce bir bankanın raporları alması diğerinin almaması ne demek? Bankalar kredi verirken kredi alan vatandaşın hayatını da sigorta ettirmek ister. Şayet kredi borçlusu borcunu ödemeden ölürse, parayı hayat sigorta şirketinden alacaklar. Ayrıca bir de hayat sigortası yapan şirketler büyük çapta banka kuruluşunun kardeşidir, vatandaş ölmese bile sigorta şirketine iş çıkar, prim toplar. Aslında heyet sigortası yaptırmak mecburi değildir. Bu, vatandaşın isteğine bağlıdır ama kimse “Senin isteğin var mı?” diye sormaz. Önüne bir tutam yazılı belge konur, “Bunları imzalayacaksın” denir, vatandaş imzalar. Böylece farkında olmadan hayat sigortasına kavuşur ve yine farkında olmadan primleri öder.

Haberin Devamı

Okuyucumun babasına ait raporları alan banka ne yapacak? Bu banka, babayı hayat sigortası yapmıştır, raporları sigorta şirketine gönderecek onlardan yanıt bekleyecek. Büyük ihtimalle (kesinlikle demiyorum, ihtimale göre yanıt veriyorum) sigorta şirketinden şöyle bir yanıt gelecek: “Babanız poliçeyi imzalarken kendisinde mevcut bulunan ... virüsünden söz etmediği için poliçe şartlarına göre hasar ödemesi yapılmayacaktır.” Bu yazıyı alan banka da mirasçısı sıfatı ile size başvuracaktır. İkinci banka ne yaptı?

Bu banka yanlışlıkla babanıza hayat sigortası poliçesi imzalatmadı. Bu durumda raporu almasının bir manası olmayacağı için babanıza ait raporları almadı ve bakiye borç için size başvuracak. “Ne yapabilirim?” diye soruyorsunuz ya iki şey yapabilirsiniz: Birincisi babanızın borcudur, ne yapıp yapıp ödersiniz. İkincisi şayet ölümün üzerinden üç ay geçmedi ise mahkemeye başvurup mirası reddedersiniz, babanızdan kalan malvarlığı var ise bunları alamazsınız ama borcu da ödemezsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder