Tamer Heper Bankanın ihmali var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Bankanın ihmali var mı?

Haberin Devamı

Bankanın ihmali var mı?

Beni bankanın temsilciliğinden aradığını söyleyen bir bayan telefonla aradı. Banka şifremin ele geçirildiğini, bu şifre ile biri adına harcama yapıldığını bunun engellenmesi için yollayacakları şifreyi paylaşmam gerektiğini söyledi. Benim çok özel bilgilerimi verdi. Ben şüphelenmedim. Çünkü her zaman bana gelen aynı bankanın portalıydı. Ancak sonradan paralarımın hesabımdan çekildiğini yani dolandırıldığımı anladım. Şimdi bu durumda bankanın sorumluluğu yok mu?
● M.T.

Günümüzde bilgisayar teknolojisinin nereye kadar kullanıldığını kestirmek zor. Şu konuda her zaman endişe içindeyiz: “Acaba çok özel bilgilerimiz kimlerin ellerinde? Bu bilgiler hangi yollarla onun bunun ellerine geçiyor?”

Vatandaşlık numarası!

Banka işlemi yapacaksınız, vatandaşlık nosu istenir. İş başvurusu yapacaksınız vatandaşlık nosu, alışveriş yapacaksınız vatandaşlık nosu. Hatta kargo şirketi kargo gönderir teslim eden vatandaşlık numarasını almadan teslim etmez. Bununla nereye kadar gidiliyor? Bankalara bildirilen en özel bilgiler kimlerin ellerinde bilmiyoruz. Dolayısı ile sadece bankalarla ilişkide değil hayatın her safhasında endişe içinde yaşıyoruz. Nitekim sizin de en özel ilgileriniz size okunmuş. Bu durum elbette bir güven yaratıyor. Ama aslında endişe yaratması lazım. Şimdi bu endişeleri dile getirdikten sonra geleyim bankanın sorumluluğuna.

Önlem alınması gerekir

Burada iki husus düşünülür. Birinci husus, biri size telefon açıp x bankadan arıyorum diyerek bir bankanın adını kullanabilir ve sizi zarara uğratır. Bu durumda bankanın bir ihmali veya kusuru yoktur. Ancak sizi arayan bankanın portalından arıyor ve sizin bankaya aktardığınız özel bilgileri size okuyor ise bu durumda elbette bankanın kastinden değil ama ihmalinden söz edilir. Bu duruma örnek bankamatiklerdir. Bankamatiklerle işlem yaparken hileli yollarla şifrelerin ele geçirilmesi sonucu vatandaşın zarara uğramasında bankanın ihmali bulunduğu, bunlara karşı önlem alması gerektiği kabul edilmiştir. Dolayısı ile bu olayda bankanın bilmesi gereken bilgilerin kullanılmasında bankanın ihmalinin bulunduğu kabul edilebilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder