Tamer Heper Bazen süreye bakılmaz
HABERİ PAYLAŞ

Bazen süreye bakılmaz

Haberin Devamı

2011-2014 arasında çalıştığım işyeri bir yıllık sigortalılığımı SSK’ya bildirmemiş. Bunu şahitle ispatladığım takdirde alacağım emekli maaşımda değişiklik olur mu? ● H.K.

Sigortalı olunması gereken hallerde sigortaya bildirilmemek iki türlü kayba neden olur. Birincisi emeklilik süresi gecikir, ikincisi emekli maaşı etkilenir. Dolayısıyla çalışmaların SGK’ya (o tarihte SSK) bildirilmesi önemlidir. Çalışanın SGK kaydının yaptırılması mecburidir. Bazı işverenler SGK primi ödememek için işçinin bu hakkını heba etmekten kaçınmaz.

★ ★ ★ ★ ★

Bunun için hukuki başvuru imkanı vardır fakat bazı hallerde bu imkan da sınırlıdır. Şayet işveren çalışanın işe giriş bildirgesini vermemiş, işe öyle almış ise bu halde işçinin bu yerdeki işine son verildikten sonraki beş yıl içinde dava açması gerekiyor. Bir ara bu süre 10 yıldı, sonra beş yıla indirildi. Tahminim bu sürenin beş yıla indirilmesi, çalışanın korunmasını değil SSK’nın korunmasını amaçladı.

★ ★ ★ ★ ★

Çalışanın işe giriş bildirgesi verilmiş ancak prim ödenmemiş olması halinde ise iş akdine son verildikten sonra beş yıllık süre çalışmıyor. Beş yıldan daha sonra da dava açılabiliyor. Çalışma süresi tanıkla ispat edilebiliyor. Böyle bir karar alındığında da doğal olarak işçinin bazı haklardan yararlanması söz konusu. En basiti emeklilik hakkını kazanma süreleri ve alacağı emekli maaşı bunlardan etkilenir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder