Tamer Heper Bazı noktalar karanlık
HABERİ PAYLAŞ

Bazı noktalar karanlık

Haberin Devamı

Küçükken evlatlık aldığım ama görmediğim çocuğuma nafaka kesiliyor. Ben emekliyim, aldığım emekli maaşı 850 TL. Benden 300 TL nafaka kesiliyor, üstelik bu çocuk evli. Benim kendi çocuklarım var. Bu nafaka yüzünden büyük sıkıntıdayım. Bundan kurtulmanın yolu yok mu? Ş.B.

Okuyucumun aile tablosunu tam olarak çıkaramadım. Kendi çocuklarının varlığından söz ettiği gibi evli bir kız çocuğundan ve 17 yaşında bir erkek çocuktan da söz etmiş. Bütün bunları tam anlamı ile çözemedim. Ancak evli olan evlatlık 300 TL nafaka alıyormuş ki bu bence bir hatanın veya ihmalin sonucu. Zira yetişkin birine bağlanan nafaka yoksulluk nafakasıdır, evlilik yaşına gelmiş ve evlilik yapmış birinin, emekli olan babasından nafaka alması biraz yadırgatıcı. Üstelik 850 TL emekli maaşı olan birinin 300 TL nafaka ödemesi de adil değil.

[[HAFTAYA]]
Sonra akla gelen bir başka aksaklık şu: Okuyucum kendi çocuklarının da olduğunu söylemiş, okuyucumun evlatlık ilişkisi kurduğu yıllarda kendi evladı olan biri evlatlık alamazdı, peki bu olay nasıl oldu? Acaba önce evlatlık aldı da sonra çocuğu mu oldu? Bu mümkün ancak işin tam detayını bilmek şart. Benim buradan önereceğim, mahkemeye başvurup nafakanın kaldırılmasını talep etmek. Şayet haksız bir kesinti de varsa sonradan bunu toptan talep etmek ama önce hukuki bir inceleme şart.

Sözleşme iyi niyetli mi?


Babamız elindeki tarlaları ölünceye kadar bakma sözleşmesi ile ağabeyime vasiyet etti. Babam vefat etti ve ağabeyim bu tarlalara sahip oldu. Ancak ağabeyim ölene kadar babama bakmadığı gibi babamın bakıma muhtaç hali de yoktu. Hem sağlıklıydı hem de emekli maaşı dahil geliri vardı. Bu sözleşme feshedilemez mi? C. A.


Bu sözleşme feshedilebilir ancak bunun için mahkeme kararı lazım. Ancak burada iki hususu ayırmak gerekir. Diyorsunuz ki ağabeyim babama hiç bakmadı. Babasına hiç bakmayışı sizin açınızdan iptal nedeni değil. Bu, babanız hayattayken babanızın talep edebileceği bir husustu. Ancak siz “Babamız mallarını diğer mirasçılardan kaçırmak ve ağabeyime bağışta bulunmak için bu yolu seçti” diyebilirsiniz ve bu nedenle dava açabilirsiniz. Bu davada da ağabeyinizin babanıza bakmadığını, babanızın zaten bakıma muhtaç olmadığını delil olarak ileri sürersiniz. Bunlar muvazaanın delili olabilir. Elbette tanık dinletmek mümkündür. Ancak olayın oluş şekline göre de bazı sürelere dikkat etmek lazım. Olayın öğrenilmesinden itibaren bir yıl ve her halde on yıllık bir zamanaşımı süresi söz konusudur. Bunları bir meslektaşımla görüşerek değerlendirin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder