Tamer Heper Belgeler var mı?
HABERİ PAYLAŞ

Belgeler var mı?

Haberin Devamı

Bankaya olan borcumu varlık yönetimi şirketi takip ediyordu. İcrada dosyam vardı. Şimdi takipten kalkmış, ancak varlık yönetimi şirketi beni arayıp borcumun bulunduğunu devamlı bildiriyor. Takipten kalktığına göre aramasına yer olmadığını düşünüyorum. Bu doğru mu? ● F.K.

Sizi varlık yönetimi şirketi arıyorduysa sizin borcunuz bankaya değil, varlık yönetimi şirketine. Sistem böyle. Varlık yönetimi şirketleri, bir avukatın borcu takip ettiği gibi müvekkili adına takip yapmaz. Bir avukat banka adına takip yapar. Alacaklı bankadır veya bir başka hakiki veya hükmi şahıstır. Alacaklı olan avukat değildir.

Ancak varlık yönetimi şirketi bir alacağı takip ediyor ise bu alacak artık bankanın alacağı değil, varlık yönetimi şirketinin alacağıdır. Bu şirketler bankanın alacağını devralırlar. Bunun için bankaya bir miktar para öderler. Bankayla sözleşme yaparlar ve alacağı satın alırlar. Sözleşmenin adı temlik sözleşmesidir ve alacak artık bankanın değil, şirketindir.

★ ★ ★ ★ ★

Bütün bunları niye anlattım? Şirketin bankadan alacağı devralması sırasında alacak hakkı ile birlikte alacağa esas tüm belgeleri de birlikte alırlar. Yani borçlu “Borcum nereden kaynaklanıyor?” diye sorduğunda tüm belgeleri önüne koymalıdırlar. Böyle olduğu zaman da borçludan borç miktarını tahsil ederler, gerekirse haciz yaparlar.

Ancak bu tür takiplerde bir şeye rastlıyoruz. Alacağı takip eden şirketin elinde belge bulunmuyor. Ya belgeleri hiç almamışlar veya eksik almışlar. Borçlu belge sorduğunda ellerinde borcu ispatlayacak belge olmuyor. Bu durumda da icradaki dosyadan takip yapmak yerine telefonla veya masajla tahsili cihetine gidiyorlar.

★ ★ ★ ★ ★

Yani bir bakıma borçluyu bezdirme politikası güdüyorlar. Bir ihtimal sizinki de öyle. Dosyanız takipten kalkmış olabilir ama ısrarlı mesajla takip sürüyor. Aksi halde beş senedir ne hacizler yapılırdı. Borçluyu bezdirme politikası ise eleştirilmesi gereken ve olmaması gereken bir husustur. Bunu da sık sık yazıyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder