Tamer Heper Bence tehdit var
HABERİ PAYLAŞ

Bence tehdit var

Haberin Devamı

Bir hanımdan daire satın aldım, binayı eskiden kooperatif yapmış. Şimdi kooperatif bana bir yazı göndermiş, yazıda “kooperatif üyeliğine kabulümü” diyor ve imzalamam isteniliyor. İmzalamadım geri gönderdim. Sonra beni görüşmeye çağırmışlar, imzalamazsam kötü şeyler olurmuş. Ne yapmam gerektiğini söyler misiniz? A.Y.

Köşemi takip eden vefalı dostlarım artık ezberledi. Birinden, tapuda daire alındığında bu daire daha önce kim tarafından yapılırsa yapılsın onun peşinden gitmek diye bir mecburiyet yok. Bazı hallerde tapuda tescil sureti ile daire alanlar kooperatif ortaklığını da devralmak isteyebilir. Örneğin kooperatifin başka gayrimenkulleri de vardır, bunlar elbette ortakların malıdır, dolayısı ile dairenin yeni malikinin kooperatife ortak olmakta menfaati bulunur.

[[HAFTAYA]]

Bu halde daireyi tapudan alır ama kooperatife de başvurarak ortak olmak isteyebilir. Ama sadece daire alan birinin kooperatife de ortak olma mecburiyeti yoktur. Kooperatifin ortağı eski maliktir ve ortaklığı sürmektedir. Netice olarak sizin için kötü olur lafı bırakın bir talebi, tam tersine tehdidi içermektedir ki bu suçtur. Bu sözün söylendiği yerde tanıklarınız varsa savcılığa bile şikayette bulunabilirsiniz. Kooperatife ortak olmak mecburiyetiniz yok, hiç kimse sizi ortaklığa zorlayamaz. Konuyu daha da açayım. Madem ki tapudan satın aldınız demek ki bu binada kat mülkiyeti mevzuatı geçerli, bu halde sizin binada kooperatifin sözü de geçmez. Sizin binada kendine özgü yönetim kurulması şarttır. Yani siz kooperatife girmeyeceksiniz, kooperatif yönetim kurulunu binadan uzaklaştıracaksınız.

Mevzuat farklı


Yazılarınızda projeye aykırılıkların belediye veya mahkemeye şikayet edilebileceğini yazıyorsunuz. Bunun için zamanaşımı var mı? Bizim binanın önündeki parka bekçi yerleştirildi ama bekçi barakasını her gün daha da büyütüyor. Bunun için de zamanaşımı süresi nedir? A.B.


Sorunuzda iki farklı hukuki durum var. Sizin binanızda projeye aykırılık varsa siz bunu kat mülkiyeti mevzuatı dahilinde dava konusu yapabilirsiniz. Ancak önünüzde bulunan parkta mevcut kulübenin genişletilmesi kat mülkiyeti mevzuatını ilgilendirmez. Bunun için ancak belediye mevzuatı gündeme gelebilir yani belediyeye başvuracaksınız. Bunların hiçbiri için zamanaşımı yoktur. Örneğin binanızda ortak alanların işgali sürdüğü müddetçe zamanaşımı işlemez zira işgal sürüyordur. Buna zımni olarak muvaffakat edildiği de iddia olunamaz. Birini şikayet edip dava açılacak ise başkalarını şikayet etmemek de itiraz nedeni olamaz. Projeye aykırılık nedeni ile dava istenilen kimseye açılabilir, aynı durumda olan başkalarına dava açılmamış olması savunma nedeni yapılamaz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder