Tamer Heper Beş mirasçısınız
HABERİ PAYLAŞ

Beş mirasçısınız

Haberin Devamı

Babamdan üç katlı bir ev miras kaldı. Annemle birlikte dört kişiyiz. Derken babamın ilk evliliğinden bir çocuğu daha çıktı. Kendisine hissesini karşılayacak para vermeyi ve satış için izin vermesini istiyoruz ama buna yanıt alamadık. İzale-i şuyu olmadan bu mesele halledilebilir mi? T. U.

Mirasçı olarak bir eş ve dört çocuk var. Eş mirasın dörtte birini alacak. Geri kalan dörtte üç, dört çocuk arasında paylaşılacak. İlk hanımdan olan evladın hakları sizlerle eşit. Binanın satışı söz konusu olacak ise ya birlikte hareket edilecek veya bu evlat satışa katılmıyor ise iki yol var.

Birincisi ortaklığın giderilmesi (izale-i şuyu) davası açmak. Bu davada bina taraflar arasında ya paylaştırılacak veya satılacak, satış bedeli paylaşılacak. İkinci yol öyle çok net bir çözüm değil. Sizin mülkiyetiniz elbirliği mülkiyeti yani paylarınız belirsiz. Miras paylarının tapuya geçirilmesi için bu elbirliği mülkiyetinin paylı mülkiyet olarak tescili lazım. Bunu yapıp, sonra kendi hissenizi satışa çıkarabilirsiniz ama böyle bir satış problemlidir.

Birincisi alıcı bulamazsınız, bulduğunuz alıcı yok bahasına almak ister. Satıştan sonra da satışa katılmayan hissedarın öncelikle alma talebi devreye gidebilir. Son olarak bu evladı ikna etmekten başka dördüncü bir yol da öneremiyorum. Ortaklık böyle bir şeydir ama miras ortaklığı da kaçınılmaz bir ortaklıktır. Taraflar arasında anlaşmazlık çıktı mı bu senelerce sürebilir. Onun için bu tür olayları ihtilaf çıkmadan anlaşarak çözmekte tarafların yararı vardır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder