Tamer Heper Bilgi verilmeli
HABERİ PAYLAŞ

Bilgi verilmeli

Miras için vekalet verip de dosyada ismimin çıkmaması davaya müdahil olmamam, verdiğim vekaletle ne yapılabilir ki avukatın dosya numarasını vermemek gibi bilgi vermemek gibi hak gördüğü gerekçesi nedir? ● N.K.

Okuyucumun mektubunu aynen aldım, bunu biraz da işimizin güçlüğüne örnek olarak aldım. Şimdi görevim okuyucumun probleminin ne olduğunu anlamak, sonra çözüm getirmek.

Öyle anlaşılıyor ki bir miras konusunda avukata vekaletname vermiş ama avukat bu konuda dava açmamış veya açmış da taraflar arasında okuyucum kendini görmemiş. Bunun için de avukatından bir bilgi almamış. Bir kimse hukuki bir olay için avukatına vekalet verebilir.

Haberin Devamı

Bu durumda vekil olan avukat, hem üstlendiği görevi yerine getirmek hem de müvekkilini bilgilendirmek zorundadır. Ancak bir avukata bir vekaletname verildiğinde avukat mutlaka bir takım davalar açacak anlamı taşımaz.

Zira avukat aranacak bir hak olup olmadığına bakar, ona göre dava açar. Bir avukata niye vekaletname verilir de dava açılmaz diye düşünmek de mümkündür ama bazı hallerde elde hazır bulunsun diye vekaletnameler verildiği gibi bazı hallerde de dava açmak için belli sürelerin beklenmesi gerekir.

Dolayısıyla bir avukata vekalet verildiğinin ertesi günü dava açması beklenmemeli. Ama bu, dava açmasa müvekkiline bilgi vermeyecek demek de değildir. Hayır dava açsa da açmasa da müvekkilini bilgilendirecektir.

Böyle bir durum söz konusu ise en azından vekalet veren kimse, avukatı ile direk temas kuramıyorsa bir ihtarname ile durumun açıklanmasını istemelidir, aksi halde vekaletten azledebilir. Haklı azillerde ise avukat ücret talep edemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder