Tamer Heper Bina kaçak ama tapu geçerli
HABERİ PAYLAŞ

Bina kaçak ama tapu geçerli

Babamın sağlığında kendisinden bir dükkan satın aldım. Babamın vefatından sonra kardeşlerim beni mahkemeye verdiler ve kaybettiler, tenfiz de onaylandı. Şimdi kalan 5 daire, 1 dükkan için izale-i şuyu’ya gidecekler. Bana ait olan yer, bu işin içine girer mi? Bina iskansız ama bende bir tapusu var. C.A.

***

Okuyucumun sözünü ettiği olay aile fertleri arasında çok yaşanan bir olay. Aile fertleri arasında mal devri ‘bağış’ şeklinde olursa problem çıkarır. Bağış şeklinde yapıldığı halde ‘satış’ gibi gösterilirse daha büyük problem çıkarır. İşte okuyucumun olayı da böyle başlamış ama mahkemece gerçek bir satış olduğu kabul edilerek karar verilmiş. Bu sonuç elbette okuyucum açısından çok ama çok önemli.

Haberin Devamı

Kurduğu cümlenin sonunda tenfizden söz etmiş ama anladığım kadarıyla bahsettiği husus tenfiz değil de istinaf. Yani mahkeme kararı bölge adliye mahkemesine yansıtılmış. Dosyayı inceleyen bölge adliye mahkemesi yerel mahkemenin kararını onamış. Yani bugün için okuyucum artık bu gayrimenkule ihtilafsız malik durumunda. Ama soruları bitmemiş. Kafasına takılan sorular da sorulmayacak cinsten değil.

***

Birincisi; bu yerin tapusu var ama bina kaçak. Bu durumda ne olur? Bu durum aile fertleri ile oluşan ihtilafı ilgilendirmez. Tapu binanın bulunduğu arsaya aittir. Bu hali ile satın almıştır ve tapunun da sahibi olmuştur. Bu tamam ama üzerine bina yapılırken ruhsat alınmamış, projesi tasdik görmemiş, dolayısıyla iskan izni yok. Tamam, bina kaçak ama üzerine kondurulan arsanın tapusu var.

Dolayısıyla mülkiyet konusunda problem yok fakat tapu muhafaza olunmak kaydıyla binanın bir gün yıkım kararı çıkabilir. İkincisi; aile fertleri ‘ortaklığın giderilmesi’ talepli dava açacaklar. Mümkündür, olabilir ama bu dava sadece miras olarak kalan ve ortaklık şartları ile yönetilen gayrimenkuller için söz konusu olur. Mahkeme kararı ile mülkiyet durumu belirlenmiş, babadan satın alınan gayrimenkulü etkilemez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder