Tamer Heper Binadaki sığınak kiralanabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Binadaki sığınak kiralanabilir mi?

Sitemizde yöneticiyim. 700 metrekare boş duran sığınak var. Bunun yaklaşık 100 metrekaresini depo olarak kiraya vermek istiyoruz. Acaba mümkün müdür?

***

Okuyucumun sözünü ettiği sığınak ortak alan. Kural; ortak alanların tüm kat maliklerinin ortak malı olduğu ve amaçları çerçevesinde kullanılması gerektiği yönündedir. Ancak en çok sorulan soru, ortak alan olan kapıcı dairesinin dışarıdan birilerine kiraya verilip verilemeyeceği yönündedir ve bu tüm bağımsız bölüm maliklerinin katılacağı bir kararla mümkündür. Buna benzer olay, okuyucumun sorusu içindedir.

Haberin Devamı

Yani sığınak da ortak alandır ve tüm bağımsız bölüm malikleri ortaklık hükümlerine göre buranın sahibidir. Ancak 31 Aralık 2010 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Sığınak Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik’in 13’üncü maddesi şöyledir: “Yapıların en alt bodrum katlarında, toprağa oturan kısımlarında, içinde veya bahçelerinde yer üstünde ya da yeraltında yapılacak sığınaklar, kat maliklerinin müşterek mülkü olarak tapuya tescil edilir.

Sığınaklar 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nda belirtilen ortak alanlardan olup, bu hali ile yönetilir. Bu sığınaklar sığınmak amacı ile olsa dahi bağımsız olarak satılamaz, kiralanamaz, devredilemez ve amacı dışında kullanılamaz.” Anlaşıldığı gibi sığınak için kapıcı dairesi kiralanması emsal teşkil etmeyecek. Sığınak kat maliklerince karar alınsa bile kiralanamayacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder