Tamer Heper Binanızın alanı değil mi?
HABERİ PAYLAŞ

Binanızın alanı değil mi?

Haberin Devamı

Apartmanımızın altında pastane var. Pastane yazın apartmanın önüne masa sandalye koyuyor. Bu da bizi rahatsız ediyor. Belediyeden izin almak için oy toplamışlar. İki blok 20 daireden dokuzu olur demiş sekizi olmaz demiş. Pastanenin kendi üç oyu var. Bu durumda pastane masa koyabilecek mi?

Öncelikle bilinmesi gereken bir nokta var. Bu masa sandalye koyulan alan sizin parsele dahil bir yer mi? Sizin parsele dahil bir yer ise ortak alan demektir ki bu halde ortak alanlar amacı dışında kullanılamaz. Binanın parseli ile dükkanın önünden geçen yolun belirlenmiş bir sınırı açıkça belli olmayabilir. Dolayısıyla öncelikle bu sınırı tespit etmek gerekir. Şayet sizin parsel bu şekilde işgal ediliyorsa müdahalenin önlenmesini isteyebilirsiniz, gereğinde dava açabilirsiniz. Benim tahminim büyük ihtimalle bu yöndedir. Şayet bu alan belediyeye ait bir alansa işgaliye alarak kullandırma veya kullandırmama belediyenin tasarrufudur ki bu hususu belediye ile halledeceksiniz.

Gerisi kolay
On iki yıl aralıksız çalıştığım işyerinden yaşım nedeni ile ayrıldım ve 16 bin 500 lira kıdem tazminatı hesaplandı. Bunu bana haftalık taksitlerle ödemeyi teklif ettiler, kabul ettim. Bir banka kartı çıkardılar ve ilk birkaç hafta bara yatırdılar. Ancak sonra para esildi. Şimdi yaklaşık 12 bin lira alacağım kaldı. Bunu nasıl alacağım? O.C.

İş Hukuku çerçevesinde haklarını alamayanlara verdiğim yanıtı okuyucuma da tekrar edeceğim. Kendisi bir ihtarname göndermiş, buna rağmen kalan parasını alamamış. O halde yapacak tek şey kalıyor iş mahkemesinde dava açmak. Kalan alacağını en yüksek banka mevduat faizi ile birlikte talep edecek. Yapılacak hesaplama sonucu aldığı rakam düşülecek ve bakiyesine hükmedilecek. Burada dikkat çeken önemli husus, işyerinin kapanmış olmaması. Çalışıyor ise cebinde parasının bulunuyor olması lazım. Gerisi kolay.

Binada oturma zorunluluğu yok
Apartmanımızda kapıcı yok. Oysa kapıcıya ihtiyaç var. Kapıcı alınması konusunda çoğunluk kararı da var ama aksi düşüncede olanlar binada kapıcı dairesi olmadığını, bu halde kapıcı alınamayacağını ileri sürüyor. Binada kapıcı dairesi yoksa bu bina kapıcı alamayacak mı? D.Ş.


Binalarda kapıcı dairesi bulunuyorsa problem yok. “Bulunmuyor ise kapıcı alınmayacak mı?” sorusunun yanıtı konut kapıcıları yönetmeliğinin 13’üncü maddesinde. Bu maddeye göre kapıcıya görevi nedeni ile konut verilmesi zorunlu değildir. Dolayısı ile kapıcı dairesi yoksa da kapıcı alınır ama bina içinde ikamet etmez. Bina içinde kapıcı dairesi varsa da bu mutlaka kapıcı alınacak anlamına gelir mi? Hayır gelmez, bu apartmanda oturanların kararına bağlı bir şeydir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder