Tamer Heper Binası yıkılıp yeniden yapılacak kiracının hakları neler?
HABERİ PAYLAŞ

Binası yıkılıp yeniden yapılacak kiracının hakları neler?

Kiracı olduğum bina için mal sahipleri müteahhit ile anlaşmışlar. Mal sahibinden bize tebligat geldi. ‘Daireyi 90 gün içinde boşaltmalısınız’ diye mesaj çekti. Kiracı olarak hakkımız nedir? Ne yapmamız gerekir? M.V.

*****

Okuyucumun mal sahibinin uyarısı bir mesaj olarak gönderilmiş. Gönderi bir bilgi mahiyetinde zira kiracının kendi isteği ile kiralananı tahliye etmemesi halinde ev sahibinin yapabileceği şey tahliye davası açmaktır. Bir bina yıkılıp yeniden yapılacaksa bu bir tahliye nedenidir. Bu durumda ev sahibi (kiralayan) yeniden inşa nedeni ile tahliye davası açma hakkına sahiptir. Bunun için kira sözleşmesinin dönem sonunu bekler. Dönem sonunda bir ay içinde yeniden inşa nedeni ile tahliye davası açar. İddiasını, tasdikli proje ve diğer delillerle ispat eder ve mahkemeden tahliye kararı alır. Kiracı bu karar kesinleştikten sonra tahliye olunur. Okuyucum da bu sisteme tabi. Kira döneminin sonunu bilmediğim için kendisine tahliye davası açılabilecek tarihi söyleyemem ama bu tarihin gelmesi gerekir. Kendisi kira sözleşmesine göre bunu belirleyecek.

Haberin Devamı

*****

Bu gibi hallerde kiraya veren, bir müteahhitle anlaştığı ve bu nedenle hazırlıklar yaptığı için büyük çoğunlukla aylarca hatta belki senelerce sürecek bir tahliye davasını göze almaz da kiracıyla anlaşma yoluna başvurur. Kiracıya bazı imkanlar tanır ve sulhen tahliyesini teklif eder. Okuyucum için sanki bu yol da teklif olarak sunulabilir gibime geliyor. Kendisinin buna da hazırlıklı olmasını hatırlatırım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder