Tamer Heper Bir dönüm arazi ikiye bölünür mü?
HABERİ PAYLAŞ

Bir dönüm arazi ikiye bölünür mü?

Bir arkadaşımla ortak olarak 24 dönümlük bir tarlada bir dönüm yer aldık. Şimdi bunu 500 metrekare olarak kendi aramızda bölemiyoruz. Hukuken nasıl bir yol izlemeliyiz? K.Y.

***

Okuyucumun sorusuna yanıt vermeden önce bazı tereddütlerimi ifade etmek isterim. Tarım arazilerinin küçültülerek parsellere ayrılması pek mümkün değildir. Bunun nedeni, tarım arazisinin kaçak parsellere ayrılması durumunda tarıma elverişli olmaktan çıkacağıdır. Dolayısıyla bunlar mevzi imar planları yapılmadan daha küçük parsellere ayrılmazlar.

Haberin Devamı

Tatbikatta gördüğüm bir husus var; birileri arazinin üzerinde dikdörtgen çizgiler çizip tarlayı parsellere ayırmış gibi yapıp, özel sözleşmelerle bu bölümleri satıyor. Böyle bir satış, alıcı yönünden geçerli değildir. Bu bir aldatmacadır. Bunu anlatmamın nedeni, umarım okuyucumun başına da böyle bir aldatmaca gelmemiştir. Bu gibi tarlalar için bir gün bu mahalde mevzi imar planları yapılır. Bu alanlar şehirleşmeye döndüğünde, plan notlarında belirtilen minimum parsel alanlarına ayrılabilir.

***

Peki bunları niye anlattım? Doğrusu ortaklar arasında bile 500 metrekarelik alanlara ayrılamayan bir tarla, nasıl olmuş da bir dönümlük parsellere ayrılmış? İşte bunda tereddüt ettim. Doğrusu okuyucuma bir dönümün nasıl olup da 500 metrekarelik hisselere ayrılabileceğini, mevkiin teknik yönden durumunu bilmediğim için söyleyemeyeceğim ama tereddütüm olduğu için de ellerindeki satın almaya konu belgenin bir gözden geçirilmesini tavsiye edeceğim.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder