Tamer Heper Bir-iki önemli husus
HABERİ PAYLAŞ

Bir-iki önemli husus

Haberin Devamı

Komşu parselin maliki ile arsalarımızı birleştirip bir müteahhide kat karşılığı vermek istiyoruz. Parsellerin üzerinde üç katlı binalar var. Mağdur olmamamız için nelere dikkat etmeliyiz? U.K.

Okuyucumun sorduğu soru çok ihtilaf çıkaran konulardan. Bizde kat karşılığı inşaat sözleşmesi çok ihtilafa neden olur. Bunların bir-iki tanesini aşağıda anlatayım ama hepsini bilme imkanımız yok. Birincisi; her karşınıza çıkanı müteahhit olarak kabul etmeyin. “Ben bu işi yaparım” diyen herkes bu işi yapamaz. Bu iş için önce bilgi birikimi, sonra sermaye birikimi gerekir.

[[HAFTAYA]]

Dolayısı ile anlaşma yapacağınız müteahhidin önce geçmişini ciddi biçimde araştıracaksınız, bakın bakalım kaç inşaat bitirmiş, kat inşaatı yarım bırakmış. Bir kısım müteahhit yarım bıraktığı inşaatları tamamlamak için sizin inşaata başlayıp, satış vaadi ile daireleri satıp, aldığı paralarla eski inşaatlarını bitirme yoluna gider, sizin inşaat yarım bırakılır, sonra da ortadan kaybolur. Bu hususa dikkat edin. İkinci önemli husus. Kat karşılığı inşaat sözleşmesini mutlaka noterde yapacaksınız. Ancak sözleşmeyi yaparken müteahhitler, sahibi bulunduğunuz arsanın yarı hissesini peşin peşin tapuda almak ister. Vermeyin ve anlaşmayı bu şekilde yapmayın. Size bu konuda örnekler göstermek isterler, kanmayın. Doğrusu şudur: Başlangıçta müteahhide hiç hisse vermeyin, inşaat ilerledikçe, ilerleme kademelerine tabi olarak, müteahhide düşecek dairelerin kat irtifak tapularını kademe kademe verin. Hangi kademede müteahhide hangi dairenin tapusu verileceğini sözleşmede açıkça ifade edin. Sizden vekaletname istenecektir, vekaletnameyi ihtiyaç olan konularda verin mesela proje tadilatı yapma yetkisi vermeyin. Proje tadilatı gerekirse sizin imzanız aransın. En son olarak da bu işleri bir meslektaşımın gözetiminde yapın.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder