Tamer Heper Bir miktar tazminat ödersiniz
HABERİ PAYLAŞ

Bir miktar tazminat ödersiniz

Bir ev kiraladım. Sözleşmem bir yıllık. Ancak dört ayın sonunda evden ayrılmam gerekti. Sözleşmeyi tek taraflı olarak feshedebilir miyim? M.Ç.

Kiracının kira sözleşmesini fesih hakkı vardır ama bu fesih dönem sonunda olmalıdır. Yani siz kira sözleşmesini tek taraflı olarak ancak bir yılın sonunda feshedebilirdiniz. Peki bugün şartlar feshetmeyi gerektiriyor ise ne olacak? Bir yıllık kira sözleşmesi yapıldığında iki taraf da taahhüde girer. Kiracı, kiralayana bir yıl boyunca kira bedeli ödeyecektir.

Haberin Devamı

Yani kiralayanın cebine bir yıllık kira parası girecektir. Kiralayan ise bir yıl boyunca kiralananı kullanılabilir biçimde kiracının istifadesine sunacaktır. Ancak siz dört ay sonra buradan çıkmakla kiralayana sekiz aylık kira bedelini ödemeyeceksiniz ve kendisini zarar uğratacaksınız.

İşte kiralayan bu zararını sizden talep edebilecek. Ancak böyle bir dava açıldığında hakim zararı hesaplarken, bu yerin aynı şartlarla yeniden ne sürede kiraya verilebileceğini araştırır.

Zira bu yer sizden sonra sekiz ay boyunca boş kalmayacak, yeniden kiraya verilebilecektir. Bu halde de kiralayanın zararı sekiz aylık kira bedeli değildir, daha azdır. İşte hakim bu yerin yeniden ne sürede kiraya verilebileceğini araştırıp boş kalma süresi kadar tazminata hükmedecektir. Böyle bir davada mahkeme o muhitte faaliyet gösteren emlakçı bilirkişi tayin ederek bu yerin aynı şartlarla ne sürede yeniden kiraya verilebileceğini araştırır.

Buradaki hassa nokta aynı şartlarla verilebilme durumudur. Bu nokta bilirkişilere özellikle hatırlatılmalıdır. Zira kiralayan çok yüksek kira bedeli talep ederek yeniden kiralamayı geciktirebilir. Bunun önüne geçmek için çıkan kiracı ile yapılan sözleşmeye göre aynı şartlarla yeniden verilme hali araştırılır. Sonuç olarak, dört ay sonra sözleşmeyi feshedebilirsiniz ama boş kalma süresi kadar tazminat ödersiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder