Tamer Heper Bir tespit gerekir
HABERİ PAYLAŞ

Bir tespit gerekir

24 daireli bir apartmanın giriş katında oturuyorum. Çatı katında oturanlar çatı akıntısından şikayetçi, çatının tamamen yenilenmesini istiyorlar. Binamız 12 senelik, onarımla halledilebilir. Ancak bu bir tartışma konusu. Çatı meselesi kaç oyla neticeye bağlanabilir? C.E.

***

Çatı akıntısının basit bir onarımla mı giderilebileceği yoksa çatının üst kat maliklerinin istediği gibi toptan yenilenmesi ile mi halledileceği teknik bir konu. Doğrusu kat maliklerinin karşılıklı çekişmesi ile halledilecek bir husus değil. Konuyu bir bilene soracaksınız.

Haberin Devamı

Bunun için en uygun davranış şudur; Sulh Hukuk Mahkemesi’ne bir dilekçe verip çatının durumunun bir bilirkişi tarafından incelenmesi talebinde bulunacaksınız. Mahkeme bir mühendis bilirkişi tayin edecek ve heyet halinde sizin evin çatısına gelip bakacaklar. Sonra bilirkişi raporunu verecek ve çatınızın hasarının ne olduğunu, nasıl giderilmesi gerektiğini bu raporda göreceksiniz ve böylece gereksiz didişmeler de son bulacak.

Belki bilirkişi basit onarımla halledilecek bir hasarı tespit edecek ve giderme yolunu söyleyecek. Bu halde işaret ettiği yerin onarımını yaptıracaksınız, belki de üst kat maliklerinin dediği gibi çatının toptan elden geçirilmesi gerekecek. Bu defa bunu yaptıracaksınız.

***

Bu tespit bir davadır, değişik iş dosyası dediğimiz bir takip şekli ile yapılır. Öyle esas dosyası gibi yıllarca süren bir dava değildir. Dava açıldıktan üç-beş gün sonrası için keşif kararı verilir, rapor da bilirkişinin meşguliyet durumuna bağlı olarak en geç bir ay içinde gelir.

Bu tespitin özel bir de durumu vardır. Şayet bilirkişi onarımın acil yapılması gerektiği, aksi halde hasar doğacağı tespitinde bulunursa kat malikleri kurul kararı olmadan bile bu onarım yapılır. Bu iş için çok çok 1.200-1.500 TL arası bir masraf yapılır ama binanızdaki tartışma da son bulur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder