Tamer Heper Bir tespit raporu yeter
HABERİ PAYLAŞ

Bir tespit raporu yeter

Haberin Devamı

Binamız oldukça eski. Ön cephesinden daireme su giriyor, duvarlar rutubet içinde. Başka dairelerde de aynı problem var. Bu yıl yapılan toplantıda mantolama veya bina cephesindeki çatlakların onarımının araştırılması kararı alındı. Sonra çatlaklara biraz sıva sürüldü ve bırakıldı ama su sızıntısı devam ediyor. Ben yapılması için girişimde bulundum ama kat malikleri toplantısının üçte bir çoğunlukla yapılabileceği söylendi. Benim bu yeri yaptırma hakkım yok mu? ● Y.A.

Okuyucumun sorunu bir bina için çok önemli. Birincisi; okuyucumun dairesinin böyle rutubet almasının önlenmesi lazım. İkincisi; bu durum anayapının da problemi. Yani bir kişinin veya iki kişinin problemi bizi ilgilendirmez denilemez. Dolayısıyla bu onarım yapılacaktır.

Rıza aranmaz

Üçte bir meselesine gelince. Bir binada kat maliklerini toplantıya üç faktör çağırabilir. Birincisi, yönetici, ikincisi denetçi üçüncüsü ise bağımsız bölüm maliklerinin üçte biri. Bu toplantıya çağrı oranı, mantolama kararı alma oranı değil. Mantolama yapmak için bizim yasadaki hüküm şöyle: “... Ancak, ortak yer ve tesislerdeki bir bozukluğun anayapıya veya bağımsız bir bölüme veya bölümlere zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinin veya anayapının güçlendirilmesinin zorunlu olduğunun mahkemece tespit edilmiş olması halinde bu onarım ve güçlendirmenin projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konusunda kat maliklerinin rızası aranmaz.”

Mantolama yapılabilir

Görüldüğü gibi kat malikleri toplanıp karar alamıyor ise sizin mağduriyetinize göz yumuyorlar demektir. Bunun çoğunlukla nedeni masraftan kaçınmaktır. Ancak yukarıda gördüğünüz maddeye göre mahkemeden bir tespit talep ederek alınacak raporla mantolamanın yapılması mümkündür. Hele hele bunun yapılmasına maddi gücünüz yetiyor ise alınacak mahkeme kararına göre bunu yaptırır sonra ödeme yapmayan bağımsız bölüm maliklerine rücu edebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder