Tamer Heper Biraz karışık mı ne?
HABERİ PAYLAŞ

Biraz karışık mı ne?

Haberin Devamı

Eşim ve kayınbiraderim hayatta değil. Kayınvalidem 90 yaşında hayatta. Kendisine ait bir dairede oturuyorum ama bizden gizli, Aralık 2009’da kendisine bakma sözleşmesi ile eltimin üzerine tapuda tescil ettirmiş. Bunu öğrendiğimde de bir başka dairesinin intifa hakkı kendisinde kalmak kaydı ile kuru mülkiyetini benim adıma tescil ettirdi. Şimdi, eltim adına yapılan daireden, kayınvalidemin ölümü ile benim veya kızımın hakkı olur mu? Bana verilen dairede eltimin hakkı olur mu? Kayınvalidemin gelinine bağış yapma hakkı var mıdır? Ş.Ö.

İsterseniz önce son sorudan başlayayım. Bir kimse sadece gelinine değil, dilediği herkese satış veya bağış yapabilir. Bu ana kuradır. Bunun elbette istisnaları var ama hepsini saymam mümkün değil. Ancak istisnalardan birini hatırlatmak isterim. Bağışın geçerli olması için bağış yapanın aklı başında olması lazım. Bunu hatırlatmama neden, kayınvalidenizin yaşıdır.
[[HAFTAYA]]
90 yaşında biri için bu husus kural olmamakla birlikte akla geliyor. Henüz akıl sağlığı yerinde ise bağış yapabilir? Size de yapabilir. Eltim dediğiniz kişi, kocanızın kardeşinin eşi ve kardeş de ölmüş. O halde eltinizin ölümü halinde mirasçıları, varsa, sadece kendi çocuklarıdır. Çocuk yok ise ana-baba veya kardeşleridir. Yani sizin tarafa hisse yok.
Keza sizin için de böyle, ancak kayınvalidenizin yaptığı devirleri engelleyebilmek için önce bundan bir yarar sağlamak şartı aranır. Yarar sağlaması ise mirasçı olmasına bağlı. Oysa kocası öldüğü için eski kayınvalidesinin mirasçısı değil. Peki ya çocuk varsa? Evet çocuk varsa, bu torundur ve büyükannenin mirasçısıdır. Dolayısı ile torunun müdahalesi bazı şartlarla söz konusu olabilir.

Şimdi paylaşamazsınız
Babam yatalak. Bankada parası var ancak bankaya gidemiyor. Bu parayı benim adıma devretti onun ihtiyacına harcıyorum. Babamın bir de evi var. Annem ve iki kız kardeşim var. Bunlar mirası şimdiden paylaşmak istiyor. Buna hakları var mı? F.E.

Bir kimse hayatta iken kendi isteği ile gelecekte terekeye girecek malvarlığını mirasçılarına paylaştırabilir. Vasiyetname yaparak, gelecekte ölümü halinde hangi varlığının kime kalması istiyorsa bunu sağlayabilir. Ancak bir kimsenin iradesi dışında malvarlığı hayattakiler arasında paylaştırılamaz.
Hele hele ”Gelecekteki mirasçısı biziz, şimdiden pay edelim” diye bir talep asla söz konusu olamaz. Üstelik bankadaki parayı da sizin adınıza devretmek yerine keşke vekalet verseydi de vekaleten idare etseydiniz. Neyse olmuş bir kere, bari bu parayı babanız adına harcarken harcama belgelerini saklayın, anlıyorum ki ileride lazım olacak.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder