Tamer Heper Biraz zaman alır
HABERİ PAYLAŞ

Biraz zaman alır

İki kişinin bir yangın sonucu ölümü üzerine bir grup mirasçı kaldık. Mirasçılardan biri vesayet altında ama kayıp, ikincisi alzaymer hastası, bir üçüncüsü terekedeki gayrimenkulleri sattırmam diyor başka türlü bir anlaşmaya da yanaşmıyor. Avukatımız izalei şuyu davası açarım diyor ama 2007’den beri dava açılmadı. Bu kişelerle bu iş nasıl olur? Bunun altından kalkabilir miyiz? S.P.

Elbette kalkarsınız ama vakit ister. Anlattığınız olay zamana bağlı olarak çözülür. Biricisi kayıp dediğiniz kişinin nasıl kayıp olabileceğini bilemiyorum. Vesayet altında, vasi bunu bilmiyor mu? Zaten onun adına hukuki işlemleri vasi yapar. Ancak uzak bir ihtimalden söz edeyim. Ciddi bir kayıplıktan söz ediyorsanız bu halde mahkemeden gaiplik kararı almak gerekir ki bu daha uzun bir süre gerektirir. Sonra alzaymer hastası olan kişiye geleyim. Bunun hukuki işlem yapma ehliyeti yoktur ama buna da vasi tayin edilir.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

Bunlar tamam. Üçüncü kişi hukuki işlem yapmaya almaya satmaya yanaşmayabilir. Doğrusu onu mecbur edecek bir madde yok. Ancak mademki muhtelif gayrimenkuller veya sair mallar var. Bunlar bugün ortaklık şeklinde duruyor. Açılacak dava ortaklığın giderilmesi (izalei şuyu) değil mirasın paylaşılması davasıdır. Sonuçta satışa razı olmayan bu ortağın hukuki bir işleme yanaşmamış olması halinde dahi hakim terekedeki malları sizler arasında paylaştıracaktır. Bunun sonucu da herkes kendine düşen mala sahip olacaktır. Bu çözümün tek sakıncası vakit meselesidir, biraz zaman alır.

Kira geri alınmaz

İnşaat halindeyken girdiğim işyerinde kapıcılık yapıyordum. Kaldığım daireye de kira ödüyordum. İşime son verdiler tazminat ödemediler. Kiraları geri alabilir miyim? A.M.

Soruyu soran bir hanım. Umumiyetle kapıcı, hele inşaatta çalışıp da sonra kapıcılık yapanlar umumiyetle erkek olur da onun için soruyu soranın kadın olduğunu açıklama ihtiyacı duydum. Erkek olsun kadın olsun iş akdi haklı fesih nedenleri olmadan feshedilenlere kıdem tazminatı ödenir. Kıdem tazminatını alamayanlar iş mahkemesinde dava açar. Kıdem tazminatını dava yolu ile alır. Bu tamam. Şayet kapıcı dairesinde kira ödemiş ise bunu geri alamaz. Bir de yukarı almadığım bir soru var, kendisinden 5000 TL’ye kapıcı dairesini yap demişler, bunun ne olduğunu çözemedim, onun içi yanıt veremiyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder